Vječita misterija – treba li patike prati u mašini za veš?!

mar 14, 2021 Uradi sama

Mnogi svoje omiljene patike s vremena na vrijeme operu u mašini za veš, ali da li i koliko je to ispravno saznajte u nastavku teksta…

Najlakši i najbrži način pranja patika jeste ubacivanje u mašinu za veš – zaboravimo na njih nekih sat vremena, a izađu kao nove. Stručnjak i vlasnik jedne firme za čišćenje, Will Lankston otkrio je zašto to možda i nije najpametnija ideja, prenosi The Sun. “Savjetujem da ne perete tako patike te da ih nikako ne stavljate u mašinu za veš. Toplina može zgužvati patike i uništiti ljepilo koje ih drži. Sušilica također može smanjiti tenisice ovisno o materijalu od kojeg su napravljene.” Najbolji je način čišćenja lagano brisanje vlažnom krpom.
Lankston također savjetuje stavljanje teniske loptice u sušilicu, ako želite mekane peškire. “Ako želite da vam peškiri, kaputi ili jastuci budu mekani, stavite tenisku lopticu u sušilicu zajedno s njima. Osim što će sve biti mekano i glatko, zahvaljujući teniskoj loptici sve će se brže osušiti.”

Will je uz savjete i ‘srušio’ jedan mit o ubijanju bakterija: “Previše praška za pranje veša može stvoriti probleme kao što su mrlje na odjeći, smrad u mašini  i duže sušenje odjeće. Također, pranje veša na visokoj temperaturi ne ubija bakterije – stavite izbjeljivač na bazi hlora.”

vecernji.hr

Professor25/Getty Images via Guliver

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.