Ako primjećujete bore oko usana, evo šta trebate napraviti

by | 19 Juna, 2024

Produbljivanje bora oko usana jedan je od prvih znakova starenja s kojima se susrećemo još u 30-ima

Bore oko usana se mogu pojaviti iz više razloga. Naime, linije i bore oko usta uzrokovane su istim faktorima koji izazivaju pojavu linije i bora na ostatku lica. Starenjem koža postepeno gubi kolagen i elastin, postaje suha, a na kraju dolazi do gubitka masnoća i mišića, što sve doprinosi pojavi finih linija, bora i eventualno do opuštene kože.

Ipak, koža oko usana je posebno sklona boranju jer je tu najtanja i najbitnije – jer je mišiće na ovom dijelu najviše koristimo.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Biologique Recherche USA (@biologique_recherche_usa)

Kako tretirati bore uko usana

#1 Pozabavite se životnim navikama

Spoljni faktori doprinose nastanku finih linija i bora, pri čemu UV oštećenje od sunčevih zraka najviše doprinosi ukupnom starenju kože. Smatra se da je oko 80% starenja kože posljedica UV oštećenja. Dakle, ne samo da je važno zaštititi svoju kožu od sunca, već može pomoći i prestanak pušenja.

Pušači obično razvijaju duboke vertikalne linije na koži iznad gornje usne. Dim cigareta stvara slobodne radikale, koji oštećuju elastin i kolagen kože, ubrzavajući starenje kože. Dakle, ako trenutno pušite, najbolje je da prestanete ukoliko želite da se riješite bora na usnama.

Sljedeća životna navika može biti donekle iznenađujuća, ali ako redovno pijete kroz slamku, to također može doprinijeti pojavi bora oko usana.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Le Manoir™ (@lemanoir)

#2 Redovno nosite kreme sa zaštitnim faktorom

I ova stavka spada u mijenjanje loših životnih navika. Veoma je bitno da pazite kako se i koliko izlažete Suncu. Ukoliko to radite, preporuka je da uvijek stavljate kreme sa SPF-om kako biste blokirali štetne UV zrake.

Preporuka je da nosite kremu za sunčanje širokog spektra, najbolje faktor 50 tokom cijele godine, čak i kada je napolju oblačno ili hladno.

#3 Uvedite retinol u svoju rutinu

Retinoidi mogu biti korisni u liječenju finih linija i bora oko usana. Oni su ujedno i sastojak za koji je dokazano da poboljšava izgled kože, te ne čudi što ih dermatolozi decenijama koriste u tu svrhu. Tretinoin je najsnažniji retinoid, ali je dostupan samo na recept, te je bitno da se prvo posavjetujete sa stručnjacima.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Le Manoir™ (@lemanoir)

Bitno je istaći da koža oko usana može biti prilično osetljiva i sklona iritaciji, pa je savjet da počnete sa nježnijim retinoidom, kao što je retinil palmitat, retinol ili retinaldehid i ne zaboravite da kožu “tamponirate” slojem hidratantne kreme prije nanošenja proizvoda. Također, retinoidi mogu učiniti budete osjetljiviji na sunčevu svjetlost tokom prvih nekoliko mjeseci upotrebe, a također ih razgrađuje i sunce, pa ih uvijek uključite u svoju večernju rutinu njege.

#4 Posjetite dermatologa

Kozmetički proizvodi i promjena stila života mogu pomoći kod manje izraženih bora, ali ako imate duboke bore oko usana, mogli biste iskušati hijaluronske filere, laserski tretman ili microneedling.

ljepotaizdravlje.ba

Instagram