Beauty test: Čistite li lice previše ili premalo?

by | 9 Avgusta, 2021
Beauty test Cistite li lice previse ili premalo

Ako ste se našli u situaciji da imate policu punu beauty proizvoda koje ste kupili na preporuku, ali niste sigurni kako ih koristiti u svojoj dnevnoj rutini, bez brige, mnogi su u tom problemu i nije ništa nerješivo.

Svaki proizvod koji posjedujete, pokazaće svoje djelovanje kroz određeno vrijeme, način upotrebe i učestalost iste, pogotovo kada je riječ o čišćenju lica.

Čišćenje je baza cijele skincare rutine i dolazi u različitim teksturama i tipovima, često sadržavajući i aktivne sastojke koji se prezentuju kao multifunkcionalni za određena stanja i probleme kože.

Pročitajte: Kada je vrijeme za promjenu kreme za lice?

Ako ih koristite pravilno – dobićete sve benefite koje i komuniciraju (naravno, ako je sastav proizvoda dobar), a ako ih koristite pogrešno – može vam doći i do pogoršanja kože, upala i iritacija.

Zapravo, sve se svodi na to čistite li kožu previše ili premalo.

Ako ju čistite premalo, znači da vam se ostatak šminke, SPF-a i prljavštine tokom dana uvukao u pore i uzrokuje prištiće. Ako pretjerujete s čišćenjem, znači da ste skinuli zaštitnu barijeru prirodnih ulja koje koža proizvodi, dehidrirali je i uzrokovali iritacije.

Pročitajte: Čistite lice poput Lady D

Kako izbalansirati čišćenje?

Preskočite duplo čišćenje ujutro

Nakon što ste već naveče napravili duplo čišćenje, nema potrebe da i ujutro radite jednako jer samo dodatno isušujete kožu, za čime nema potrebe. Očistite ujutro kosu nježnim gelom za čišćenje lica i nastavite normalno s njegom.

Aktivne sastojke ostavite za serume

Čistači za lice s retinolom, glikolnom kiselinom ili vitaminom C vam nisu potrebni ako ih već koristite u serumima i bilo bi bolje za vašu kožu da vam rutina čišćenja bude što blaža, a ostatak skincare rutine uz aktivne sastojke koji su vam potrebni.

Umivajte se mlakom vodom

Mnogi od nas umivaju se vrućom vodom misleći da će im se tako otvoriti pore, a hladnom zatvoriti, ali najbolje je da budete na sredini. Mlaka voda će vam dovoljno aktivirati čistač za lice koji će ukloniti svu prljavštinu s lica, bez da skida dodatno prirodna ulja koja koža proizvodi.

“Škripavo! čisto nije nužno i dobro

Ako imate osjećaj kao da vam je svaka pora očišćena i da vam koža škripi pod prstima nakon čišćenja, može djelovati kao nešto pozitivno, ali ujedno može biti i alarm da ste preintenzivno očistili kožu i s nje skinuli sva prirodna ulja koja su vam potrebna za normalnu funkciju kože.

ljepotaizdravlje.hr

Maridav via Getty Images

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.