Dlačice na bradi – smijemo li da ih čupamo?

by | 7 Septembra, 2021
Dlačice na bradi - smijemo li da ih čupamo

Dlačice na bradi – uporne i crne – nisu baš prizor koji žene vole, a u nastavku je odgovor na pitanje smijemo li da ih čupamo?

Dlačice na bradi – šta je uzrok?

Čak i ako je znanost još uvijek podijeljena, pretpostavka je da je uzrok pojave tih dlaka genetski. Ali i promjenljivi nivo hormona, kao što je to uobičajeno u menopauzi, može uzrokovati rast neugodnih dlačica.

Takve izdvojene dlačice javljaju se s godinama, posebno kod žena u menopauzi kojima nedostaje estrogena. Ženama s prekomjernom težinom takođe mogu narasti sitne dlačice na bradi, jer promjene u težini mogu da utiču na hormonsku ravnotežu. Oprez! Ista se stvar dešava ako izgubite previše kilograma. Lijekovi i određene bolesti koje utiču na nivo hormona takođe mogu podstaknuti rast dlaka na licu ili bradi.

Mogu li se te dlake čupati?

Uglavnom, ništa ne govori protiv pažljivog čupanja dlake običnom pincetom. Međutim, potreban je najveći oprez: to može potaknuti patološke promjene na koži, posebno na osjetljivim područjima poput mladeža i pigmentnih mrlja, pa je u ovom slučaju bolje držati prste podalje od pincete. Postoji i opasnost od urastanja dlake, a to nije samo bolno, nego može doći do upale.

Koja je najbolja metoda uklanjanja dlaka?

Umjesto čupanja možete pažljivo obrijati dosadnu dlaku ili je ošišati makazama za nokte. Ali, čak i ovdje trebate postupati oprezno Posebno u slučaju pigmentnih mrlja i mladeža postoji opasnost od ozljeđivanja kože kod brijanja. Sljedeći nedostatak: crna dlaka i dalje se može vidjeti uprkos brijanju, a i brzo opet naraste.

Pročitajte i… Intimna depilacija – obratite pažnju na ove stvari!

Laserska terapija

Postoji i mogućnost uklanjanja dlaka laserskom terapijom. To je najnježnija varijanta uklanjanja dlačica jer se korijeni dlaka uništavaju svjetlosnim impulsima i na taj način se sprečava njihov ponovni rast.

Međutim, ova metoda uklanjanja dlaka nije uvijek obećavajuća i ne smije se koristiti na madežima i pigmentnim mrljama jer bi to moglo oštetiti okolno tkivo kože. Stoga bi trebala sa svojim dermatologom razjasniti je li laserska terapija opcija za vas.

Epilacija

Trebalo bi izbjegavati epilaciju ili voštane trake što je više moguće! Ovom opsežnom metodom uklanjanja dlačica vaša je koža izložena nepotrebnoj iritaciji.

miss7.24sata.hr

Prostock-Studio / iStock Via Getty

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.