Kako izgraditi rutinu njege tijela?

by | 9 Jula, 2024

Jedna stvar o nama: vrlo ozbiljno shvatamo našu rutinu njege tijela. Na kraju krajeva, koža je najveći organ u tijelu. Bilo koji problem s kožom koji može nastati na licu — suhoća, akne, oštećenje od sunca, rak kože — može se pojaviti i na ostalim dijelovima tijela. I kao i svaki drugi organ, koža treba biti sveobuhvatno njegovana

Imati pravilnu rutinu njege tijela nije samo dobro za vašu kožu, već može biti i opuštajuće. Dok se neki ljudi uspavaju u svojoj odjeći, ne obazirući se na pranje lica, vi ulazite u krevet čisti, natopljeni hidratacijom, s kožom tako glatkom i sjajnom da u njoj možete vidjeti svoj odraz.

U nastavku pronađite sve korake za izgradnju savršene rutine njege tijela.

Čišćenje

Prvo i najvažnije, redovno čišćenje postavlja temelje odlične rutine njege tijela. Baš kao što se brinemo o koži lica, trebamo brinuti i o koži tijela – trebamo je čistiti da bismo uklonili prljavštinu, ulje, znoj i nečistoće. Međutim, način čišćenja tijela ovisi o vašem tipu kože. Za osjetljivu kožu, preporučuju se bezmirisni i hipoalergijski gelovi za tuširanje.

Za osobe sklonije aknama, preporučuju se gelovi koji sadrže glikolnu kiselinu, salicilnu kiselinu ili ketoconazole kako bi se smanjila izbijanja na tijelu.

Piling

Otkrit ćemo vam malu tajnu: redovno pilingiranje ključno je za sjajnu kožu. Piling uklanja vanjske slojeve epidermisa, otklanja začepljenje pora, održava kožu čistom i smanjuje izbijanja akni. Također otkriva svježi sloj kože koji je spreman zadržati hidrataciju kada se nanese hidratantno sredstvo, pomažući u punjenju kože vlagom, čineći je mlađom, glađom i zdravijom. Tokom vremena, redovno pilingiranje može povećati obrtanje stanica i potaknuti proizvodnju kolagena. Važno je napomenuti da piling može biti kemijski ili fizički.

Više o važnosti pilinga i različitim vrstama pilinga pročitajte u našem tekstu:

Zašto je piling ključan za zdravu, sjajnu kožu

 

Ciljajte vaše brige

Baš kao koža lica, i koža tijela može imati koristi od sastojaka koji ciljaju specifične probleme. Neki od najčešćih problema njege tijela uključuju akne, znakove starenja, opuštanje kože i hiperpigmentaciju. Neki od ključnih sastojka koji ciljaju ove probleme:

  • Niacinamid: pomaže poboljšati tonus i teksturu kože,
  • Antioksidansi: Vitamin C i drugi antioksidansi pomažu posvijetliti kožu i štite je od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Ovo je također ključni sastojak za hiperpigmentaciju,
  • Retinol: Retinol i anti-aging peptide su efikasni za anti-aging, dok je salicilna kiselina korisna za tretiranje akni i keratosis pilaris (KP).

Ako se borite s aknama na tijelu, važno je utvrditi uzrok. Neke kvržice nisu prave akne, već mogu biti ‘gljivične’ akne (pityrosporum), folikulitis zbog pseudomonas ili drugih bakterija, ili druge imitacije akni.

Za osnovne akne, preporučuje se upotreba benzoyl peroxide gela za tijelo dva puta sedmično, tuširanje nakon znojenja i nošenje labave, prozračne odjeće koja ne zadržava znoj. Ako kvržice ne nestanu, posjetite dermatologa.

Hidratacija

Bez obzira koliko lijeni se možda osjećate čim izađete iz tuš kabine, hidratacija je ključan korak u svakoj rutini njege tijela, pogotovo ako želite spriječiti suhoću ili ljuskavost. Osobe s suhom kožom mogu trebati teže emolijente i okluzive, dok bi osobe sklonije aknama trebale tražiti nekomedogene formulacije.

Korištenje zaštite od sunca

Zaštita kože od sunčevog zračenja pravi najveću razliku u tome kako naša koža stari tokom vremena- Drugim riječima, nosite SPF svaki dan i ponovno nanesite svaka dva sata, kao i nakon plivanja ili znojenja.

Veći dio oštećenja kože od sunca rezultat je dnevne slučajne izloženosti sunčevom zračenju. Krema za sunčanje smanjuje ukupnu izloženost UV zračenju i smanjuje rizik od raka kože i oštećenja kože od sunca.

Uključivanje alata po potrebi

Dodatne prakse njege tijela, poput suhog četkanja, alata za oblikovanje/masažu i Gua Sha, mogu se dodati na kraju rutine za opuštanje i masažu kože.

Na primjer, suho četkanje je oblik fizičkog pilinga gdje se suha četka koristi za nježnu masažu suhe kože. Nježno suho četkanje pomoći će ukloniti mrtve stanice kože i otkriti svjetliju kožu. S vremenom, piling može ubrzati obrtanje stanica i pomoći u minimaliziranju nekih efekata starenja.

Preporučuje se početak s vrlo niskim pritiskom samo trideset sekundi odjednom, dva do tri puta sedmično. Ovisno o reakciji vaše kože, možete polako povećavati na do tri minute odjednom dnevno (vremena po područjima). Za ručno četkanje dovoljna je mekana četka. Posebno ako imate osjetljivu ili suhu kožu, vrlo je važno koristiti četku s mekim vlaknima i primijeniti samo vrlo lagani pritisak. Pritisak treba biti vrlo nježan i ne smije boljeti. Ako boli, trljate previše jako. Ako koristite bilo koji tip Gua Sha ili masažnih alata, pobrinite se da je koža dobro hidrirana kako bi alat glatko klizio.

Iako nije potrebno provoditi sate svake noći u njezi tijela, postoji nekoliko jednostavnih koraka poput čišćenja, pilingiranja i hidratacije koji su neophodni. Ako imate specifične probleme sa kožom poput akni ili hiperpigmentacije, možda ćete trebati prilagoditi rutinu njege tijela i uključiti ciljane tretmane.

ljepotaizdravlje.ba

iStock/Getty Images Plus