Koliko dugo smijete da koristite jedan brijač?

by | 5 Oktobra, 2022

Ako ste vjerni klasičnom načinu odstranjivanju dlaka brijačem, stručnjaci savjetuju da vodite računa o načinu na koji ga koristite.

Osim što se žilet može istupiti nakon čestog brijanja, zbog čega se možete posjeći, neredovno mijenjanje brijača može da uzrokuje i brojne infekcije. S obzirom na to da većina ljudi odlaže brijač u tuš-kadi ili kabini, odnosno na vlažnom mjestu, to stvara idealne uslove za razvoj bakterija.

Pa, koliko često bi trebalo da mijenjamo brijače?

Sve zavisi od toga koliko puta se brijete. Brijači su namijenjeni za jednokratnu upotrebu, ali uglavnom se koriste za oko 5 brijanja. Stručnjaci preporučuju da ga koristite za 5-7 puta i potom zamijenite drugim.

Brijači koji su zahrđali ili tupi zamijenite bez obzira na broj korištenja. Tupa oštrica vam neće lijepo izbrijati željene dijelove tijela, već će mnoge preskočiti, a može da dođe i do urastanja dlačica.

Pročitajte i… Uz ovaj trik ćete uspješno pripremiti kožu za brijanje

Potrebno je voditi računa gdje spuštate brijače, budući da su topla i vlažna područja leglo bakterija. Izbjegavajte predio na kadi ili u tuš kabini. Umjesto toga brijače držite u komodicama iznad ili ispod lavabpa u kupatilu.

Posebno je osjetljivo područje oko bikini zone, pa je higijena brijača veoma bitna. Nikada ne pozajmljujte brijače i vodite računa gdje ih spuštate.

Dermatolozi smatraju da ukoliko primijetite da vaš brijač nije više dobar ili da je pretjerano tup, savjet je da ga bacite i kupite novi, bilo brijač, bilo zamjenski dio. U tom slučaju poželjnije je preskočiti brijanje nego se brijati neispravnim brijačem. Brijanje starim brijačem može dovesti do iritacije, a intimna regija je posebno osjetljiva.

 

 

ljepotaizdravlje.ba

Prostock-Studio / iStock / Getty Images Plus

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.