Kosa: Jeste li sigurni da koristite pravu četku i tehniku četkanja?!

Kada je o kosi riječ, istina je da svi više vodimo računa o njenoj njezi i proizvodima koje nanosimo, a najmanje o tome kako i čime je četkate. Međutim, to je greška jer za lijepu kosu je vrlo bitna i tehnika četkanja...

by | 20 Aprila, 2021

Nepravilno četkanje kose može jako oštetiti kosu. To je lako izbjeći ako svladate pravu tehniku četkanja. Prilično je jednostavna, a sve što trebate raditi je prvo početi četkati vrhove i postupno ići prema tjemenu. Kad četkate onako kako to čini većina ljudi – od korijena prema vrhovima – na kraju jednostavno otkinete zapetljane čvorove i najkrhkije dijelove vaše kose, a možete i stvoriti dodatne čvorove i zapetljati kosu. Drugi vrlo važan dio je odabir prave četke za vaš tip i teksturu kose. U nastavku saznajte kako odabrati pravu četku i na šta trebate obratiti pažnju pri kupovini iste.

Ravna kosa

Ravne vlasi imaju manji promjer od gustih, pa je takva kosa sklonija pucanju i zapetljavanju. Ukratko, ravnoj kosi je potrebno više njege i pažnje nego bilo kojem drugom tipu kose, a izuzetno je važno odabrati četku koja će biti vrlo nježna prema takvom tipu, objašnjava poznati stilist Anthony Cristiano, vlasnik čikaškog frizerskog salona Anthony Cristiano. To je posebno neophodno kada četkate mokru kosu. Rješenje je posebna četka za mokru kosu, posebno dizajnirana za nježno odvajanje vlažnih vlasi. Kad je kosa suha, Cristiano preporučuje klasičnu četku za oblikovanje. Zaobljeni najlonski zupci nježni su za kosu, a jednako dobro djeluju i na zamršenu kosu kao i na zaglađivanje pramenova dok se fenirate, ističe Cristiano.

Gusta kosa

Gustoj kosi treba veća četka, posebno kada se radi o okrugloj četki koju ćete koristiti tokom feniranja. – Kada je kosa gusta i bujna, vrlo je važno imati uravnotežen omjer kose koju četkate. Naime, ako je četka premala, kosa će ju ‘pojesti’ i četka neće obaviti nikakav posao – objašnjava Graham Nation, poznati frizer i ambasador Unite Haira.

Valovita/kovrčava kosa

– Ako imate valovitu ili kovrčavu kosu, zapravo je uopće ne biste trebali četkati – tvrdi Cristiano. Umjesto toga, nanesite hidratantni proizvod za oblikovanje na vlažnu kosu, a zatim stilizirajte prstima dok je fenirate. Međutim, ako želite izravnati teksturu svoje kose, nabavite četku od veprove dlake. Kovrčava kosa je prirodno suha, a dlake od divlje svinje izvrsne su za raspoređivanje prirodnih ulja kroz kosu.  Ako želite osušiti kosu i malo je izravnati, uzmite okruglu četku koja će vam pomoći uhvatiti kosu i držati je na mjestu dok fenirate dio po dio, kaže Nation.

Kovrčava i gusta kosa

Kod ovog tipa četka zaista nije najbolji izbor. – Ako imate vrlo kovrčavu, strukturiranu kosu, preporučujem da je uopće ne četkate i umjesto toga pomoću prstiju ili češljom za kosu definirate teksturu – savjetuje Cristiano. Isprobajte čvrste češljeve sa širokim zupcima za raščešljavanje (glavni savjet: pokušajte odmrsiti kosu uz pomoć regeneratora ili maske za kosu kako bi kosa klizila), piše Real Simple.

24sata.hr

nensuria/Getty Images via Guliver

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.