Saznajte koja frizura najbolje pristaje vašem obliku lica

okt 19, 2020 Kosa

Frizerski stručnjaci smatraju kako je najbolja ona frizura koja stoji vašem obliku lica i koju vi znate “nositi”, pogotovo ako su boje kose u pitanju. Ne stoji svakome crvena, plava, crna, ljubičasta… Ono što vam može pomoći pri odabiru idealne frizure jeste definisanje bar nekih glavnih karakteristika. Ali kako da znate da li vam je lice okruglo, ovalno, u obliku srca ili dijamanta?

Frizeri imaju tu sposobnost da vam jednim pogledom na strukturu kostiju lica kažu kakva bi vam frizura stajala. Zato smo se raspitali na koji način oni razmišljaju.

 Ovalna lica nemaju oštre crte, to su lica kojima kosti nisu izražene, a čeoni dio je malo širi od brade – zamislite obrnuto jaje. Većina frizura ima ulogu da ublaži oštre crte lica, zato ovalnim licima dobro stoje sve frizure.

Slijede lica kvadratnog oblika gdje su najveća širina samog lica i visina približno jednake, vilica je oštra. Duga i slojevita kosa može ublažiti oštrine, a šiške i kraći pramenovi oko lica su im najbolji prijatelji.

Okrugla su slična kvadratnim po pitanju širine i visine, samo što kod okruglih lica nema oštrih linija, vilica nije izražena. Ovakvom licu ćete željeti da dodate oštrinu i oblik, njima savršeno stoji kratka kosa, bob frizure i razdjeljak sa strane.

Lica u obliku dijamanta imaju najizraženije kosti. U vrijeme Instagrama i čuvenog cat-eye načina šminkanja, najviše žena operacijama i šminkom teži takvom obliku lica, podignutim obrazima i oštroj vilici. U slučaju da želimo da ublažimo tako izražene crte, najbolji se efekat postiže talasima, loknama i volumenom.

Lica oblika pravougaonika su izražene vilice, ali veće visine od širine lica. Njima najbolje pristaje razdjeljak na sredini koji će dati ovalniji oblik licu, kao i šiške koje ga mogu vizualno skratiti.

Oblik srca je sličan obliku dijamanta, ali on uz izraženo usku i oštru vilicu ima šire čelo. Razdjeljak sa strane im odlično stoji, kao i bob i lob frizure, sve što će vizualno suziti čelo, a dati oblinu vilici. Duge šiške na stranu su takođe odličan izbor.

Postoji nekoliko načina na koje možete definisati koji je oblik vašeg lica. Prvi način je da uzmete šnajderski metar i izmjerite definišuće dimenzije lica. Ako su visina i širina iste, lice vam je ili okruglo ili kvadratnog oblika, a na osnovu oštrine vilice onda možete odrediti koje je od ta dva. Ako vam je čelo šire od vilice, lice vam je oblika srca ili dijamanta. Ako vam je visina lica veća od širine, lice vam je ili pravougaono ili ovalno.

Za kraj, ni dva okrugla lica nisu ista i ovo nikako nisu pravila koja definišu kakvu frizuru morate da imate, šišajte se kako god želite i kako se vi osjećate najljepše. Ovaj vodič je tu ako želite da eksperimentišete sa kosom i istražite svoje lice.

Izvor: magazin.novosti.rs/Foto: Getty Images

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.