Beauty problem: Kako izbjeći i tretirati maskne?

jan 10, 2021 Lice & Make-up

Zaštitne maske sada su dio svakodnevice i čini se da će još neko vrijeme biti i važno je pozabaviti se i jednom vrlo neugodnom nuspojavom svakodnevnog i dugotrajnog nošenja maske, tzv. masknama.

Maskne su bolne akne koje nastaju na području brade, obraza i nosa, najčešće kao posljedica slabijeg “disanja kože” pod maskom.

Iako mogu biti neugodne, nikako nisu dovoljno dobar razlog da usred pandemije odbacimo zaštitu, pa donosimo nekoliko savjeta kako ih izbjeći i u najgorem slučaju- tretirati prema uputstvima dermatologinje Anne Chien s prestižnog medicinskog učilišta Johns Hopkins.

Za početak je bitno istaknuti da su masknama skloniji ljudi s kožnim problemima poput rozaceje, atopičnog dermatitisa, akni i raznih alergija pa ako spadate u tu grupu, obratite posebnu pažnju na sljedeće savjete.

Maske su danas dostupne na svakom uglu, no nije baš potpuno svejedno koju ćete koristiti. Pod svaku cijenu izbjegavajte one sintetičke, a ako koristite pamučne, preporuka je da ih perete nježnim deterdžentima jer oni jači mogu uzrokovati svrbež, crvenilo i osipe.

Isto tako treba imati na umu da su mnoge komercijalne maske u svrhu dezinfekcije tretirane formaldehidom pa takve obvezno izbjegavajte ako ste alergirčni na tu hemikaliju.

Važno je svoje višekratne maske održavati čistima jer ulja koja luči naša koža, slina i znoj koji se nakupljaju na maskama mogu biti glavni krivci za pojavu maskni.

Ako ste se već susrele s masknama, koristite nježne sapune i vodu za čišćenje lica (ništa s mirisima ili antibakterijsko), a noću nanesite neku nježniju kremu za hidrataciju. Za vrijeme nošenja maske važno je stvoriti barijeru između kože i materijala, stoga se preporuča korištenje petrolejskih masti poput Vazelina ili krema s cinkovim oksidom. Budući da nam niko ionako ne vidi donji dio lica, nije loša ideja odreći se dekorativne kozmetike na području koje pokriva maska i time spriječiti začepljivanje pora.

elle.hr

Ivan Samkov via Pexels

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.