Beauty: 3 najčešće zablude na koje trebate zaboraviti

okt 2, 2020 Beauty

U “moru” savjeta kako i čime je najbolje njegovati kožu, sigurno ste se nekada našli u situaciji kada više niste ni sami bili pametni šta je dobro, a šta loše za vas. Zato nije loše s vremena na vrijeme provjeriti istinitost svega onoga što imamo priliku skoro pa svakodnevno čitati…

1. Starenje kože je uslovljeno genima
Vjerovanje da će naša koža biti ista kao što je kod naše majke donekle je tačno. Genetika doista određuje kakav tip kože ćemo imati, no veliki utjecaj imaju drugi faktori i naše navike. Izlaganje suncu, konzumiranje alkohola, pušenje, stres, loša probava i malo sna bitno utječu na izgled kože. Prema mišljenju većine medicinskih stručnjaka, glavni uzročnik bolesti i starenja su slobodni radikali. Ne samo da uzrokuju pojavu bora, nego i akne, preosjetljivost kože, staračke mrlje, gubitak elastičnosti, nego i rak kože.

2. Uvijek isti proizvod za njegu
Pronaći kremu koja nam odgovara veliki je izazov, posebno u današnje vrijeme kada na tržištu postoji široka paleta raznih kozmetičkih proizvoda. No, čak i ako uspijete pronaći ‘kremu baš za vašu kožu’ s vremenom je potrebno promijeniti je. Naime, koža se mijenja baš kako i mi, a kako tehnologija stalno napreduje, možda baš neki novi proizvod ima puno bolje djelovanje. A to ćete otkriti samo ako eksperimentirate. Možda ćete koji put i pogriješiti, ali potraga će se isplatiti.

3. Koža diše
Iako često znamo reći kako nam koža konačno diše kada s nje skinemo naslage kreme ili pudera, ta definicija nije tačna. Naime, istina je zapravo da koža ne diše. Bar ne površinski. Kisik i hranjive tvari u ćelije kože dolaze putem krvi, a ne iz zraka. Ipak, kroz vanjski sloj koža eliminira otrove, znoj, ulja te upija vlagu iz zraka pa deblji sloj kreme ili puder mogu onemogućiti normalno funkcioniranje kože, odnosno onemogućavaju uklanjanje štetnih stvari i normalnu apsorpciju, no ne i opskrbljivanje kisikom koje koža prima iz krvi.

Izvor: elle.hr/Foto: Getty Images

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.