Beauty trikovi s TikToka koje NE TREBA isprobavati!

maj 2, 2021 Beauty

TikTok je jedna od najpopularnijih platformi za zabavu koja nudi kratke video zapise o svemu i svačemu, pa ni svijet ljepote i njege kože nije ostavljen po strani...

Pod oznakom #beautyhacks možemo pronaći razne savjete o ljepoti i skincare proizvodima. No, mnogo je apsurdnih “uradi sam” trendova, a neki od njih, upozoravaju i stručnjaci mogu prouzrokovati trajnu štetu na koži.

Problem kod ovakve vrste “savjetovanja” je taj što videi postaju viralni brzinom svjetlosti i kopira ih puno ljudi. Nažalost, ovakav tip platforme postaje glavni izvor informacija za skincare i dermatološke probleme među mlađom populacijom.

5 TikTok beauty trendova koje morate pod svaku cijenu izbjeći:

#1 Velike usne uz pomoć lip gadgeta

Upotreba gadgeta koji u svega 30- ak sekundi daje efekt punih usana baš poput onih od Angeline Jolie?! Efekt je u svakom slučaju privremen, ali posljedice mogu biti opasne. Gadget koji se upotrebljava za ovu vrstu “zahvata” može stvoriti lezije na tkivu usana i stvoriti podlive kojima dugo treba da nestanu. Kao alternativu možete makeup-om vizuelno povećati usne ili otići na fillere.

#2 Limun kao alternativa dezodoransu

Limun je odličan proizvod za konzumaciju, pun vitamina C i jaki antioksidans. Međutim, limunska kiselina je izuzetno jaka i fototoksična, ako se aplicira direktno na kožu može čak izazvati opekotine drugog stepena. Ako korisnici TikToka žele prirodni efekt posvjetljivanja područja oko pazuha, svakako će na ovaj način postići upravo suprotno.

#3 Ljepilo koje se koristi kao maska za lice

Ne treba puno objašnjavati ovaj apsurd. Ljepilo je izuzetno toksično za kožu i može stvoriti jake iritacije na koži. Na tržištu postoje zaista veliki broj maski za lice koje su sigurne, dermatološki ispitane i za svačiji budžet.

#4 Uklanjanje dlačica s lica pomoću skalpela

Uklanjanjem dlačica s lica pomoću skalpela dovodi do toga da one postaju gušće i jače. Osim toga, skalpelom uklanjamo površinski sloj kože koji nas štiti od virusa, bakterija i šetnih uticaja okoline, Za odstranjivanje dlačica možete birati između laserske epilacije, klasične depilacije voskom, šećernom pastom ili threading. Ove metode su svakako provjerene i sigurne.

#5 Upotreba hemijskog pilinga na koži bez opreza

Proizvod koji je na društvenim mrežama doživio ogromnu popularnost, a radi se o proizvodu od THE Ordinaryja pod nazivom Peeling solution 30% AHA + 2% BHA. Radi se o hemijskom pilingu koji se može koristiti kao proizvod za kućnu njegu, a ima efekt kao da ste bili u salonu na tretmanu. Radi se o izvrsnom proizvodu koji daje jako dobre rezultate na koži, ali uz pravilnu pripremu kože prije tremama i njegu nakon tretmana.

Imajte na umu da s ovakvim proizvodima trebate biti pažljivi jer su fotosenzitivni, mogu izazvati opekotine i pojačanu osjetljivost kože ako ne pazite kako se koristi. Naročito treba izbjegavati sunčanje i treba koristiti zaštitni faktor. hemijske pilinge i tretmane s kiselinama radije prepustite profesionalcima koji će procijeniti stanje i tip vaše kože i jeste li uopšte kandidat za takvu vrstu tretmana.

grazia.hr / Irena Marković

KoolShooters via Pexels

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.