Jesen – nova beauty rutina, a evo šta preduzeti…

by | 12 Oktobra, 2021

Jesen znači – nova beauty rutina! Šta sve treba preduzeti na smjeni sezona čitajte u nastavku teksta…

Ne treba podsjećati da svako godišnje doba “traži” posebnu njegu kože! Vjerujte da nije riječ o triki marketinških stručnjaka na kojoj industrija ljepote zarađuje. Naprotiv, riječ je o stvarnoj potrebi koju opravdava niz razloga.

Jesen – nova beauty rutina

Grijanje uz manje vlage u vazduhu sigurno će dovesti do svraba kože, ekcema, crvenila, … Kako biste sve to izbjegli, posebno ako i inače imate suhu kožu, svoju beauty rutinu morate prilagoditi…

Bogatija krema za lice

Kada su temperature visoke (proljeće i ljeto) kreme za lice su lakše teksture, bez ulja ili sličnih težih sastojaka, ali one nisu za jesen i zimu. Umjesto njih, potražite kreme gušće teksture sa sastojcima poput ceramida, esencijalnih masnih kiselina koje se prirodno nalaze u koži, ali ih treba obnoviti u hladnijim mjesecima. Na tržištu ćete pronaći i cijeli niz drugih krema namijenjenih za korištenje tokom jeseni i zime, a oko odabira se najbolje posavjetovati sa stručnjacima.

Pročitajte i… Ideje za jesenji manikir

Redovna upotreba losiona za tijelo

Ono što vrijedi za kožu lica, vrijedi i za kožu tijela. Kao što smo već spomenuli, manjak vlage u vazduhu isušuje kožu i potencijalno dovodi do svraba i crvenila. Kako biste te pojave izbjegli i na ostatku tijela, trebate pojačati stepen hidratacije. Drugim riječima, losion za tijelo nanosite barem jednom dnevno, i to odmah nakon tuširanja zbog lakšeg upijanja.

Oprezno s eksfolijansima

Kako vrijeme postaje hladnije, savjetuju se rjeđe korištenje proizvoda koji sadrže “agresivnije” sastojke, kao što su retinoidi i glikolne kiseline. To, dakle, ne znači da ih uopšte ne trebate koristiti, već samo da trebate pomnije sagledati reakcije vaše kože i možda pružiti priliku kakvom blažem mehaničkom pilingu.

Razmislite o suplementima

Izreka koja kaže da ljepota dolazi iznutra nije floskula, a to vrlo dobro znaju i farmaceutske kompanije koje na tržište plasiraju sve raznolike i kvalitetnije suplemente koje hrane naše tijelo i, između ostalog, čine našu kožu zdravijom i ljepšom.

Uložite u ovlaživač vazduha

Ovaj je korak u pravilu rezervisan za beauty odlikaše, a ovlaživači u našim područjima nisu još ni približno toliko popularni kao u zapadnim zemljama. Razlozi za kupovinu, kažu oni koji su se na nju odlučili, su prilično jednostavni – upalite li grijanje, vazduh postaje suh, baš kao i koža tijela. Drugim riječima, ovlaživač će pomoći u hidrataciji kože, ali i lakšem disanju.

ljepotaizdravlje.ba

gpointstudio / iStock via Getty

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.