Kako odabrati pravi miris

mar 19, 2021 Beauty

Parfemi su odraz našeg karaktera i stila, zato ih treba birati mudro i pametno, a u nastavku pročitajte neke od osnovnih smjernica za narednu kupovinu...

Parfemi su omiljeni proizvodi za većinu ljudi i to je nešto po čemu pamtimo ljude, ali i nešto što odražava naš ukus i stil. Iako se parfemi brzo potroše, čak nekada i brže no što želite, trebate znati da oni općenito imaju tri neprijatelja – svjetlo, visoku temperaturu i vlagu. 

Parfemi se razlikuju po svojoj jačini. Najsnažniji je parfem ili parfum čija koncentracija parfemskih ulja iznosi 15-30 posto. Eau de parfum sadrži od osam do 18 posto parfemskih ulja, Eau de toilette od četiri do osam posto, a Eau de cologne koji je namijenjen muškarcima sadrži od dva do pet posto. Koncentracija mirisa tako određuje samu cijenu parfema, pa ćete za “parfum”  izdvojiti pravo malo bogatstvo, dok će “Eau de toilete” biti isplativiji, ali će se i brže potrošiti. Mirisi su podijeljeni u četiri skupine: cvjetni, citrusni, puderasti, biljno-papratni i duhansko-kožni.

Nakon jutarnjeg tuširanja nemojte nanositi hidratantnu kremu, losion, dezodorans niti parfem. Miris osjeta najslabije radi ujutro, pa tada nije dobro niti birati parfem. Pri isprobavanju parfema nemojte uzimati više od tri bočice odjednom, jer ljudski nos ne može u kratkom vremenu raspoznati više mirisa od toga. Pričekajte par minuta da se mirisi “raščiste”, ili pomirišite vanjski dio šake. To će pročistiti nos, osim ako ste na nju nanosili parfem.

Važno je da vam se parfem koji koristite ne kosi s dezodoransom, pa je tako najbolje birati mirise iste baze – primjerice puderasti s puderastim, cvjetni s cvjetnim…

Parfem se nanosi na mjesta velike cirkulacije, odnosno kod većih žila – na unutrašnju stranu laktova, vrat i zapešće. Koristite li toaletnu vodu, bit će vam potrebno četiri do pet “šprica”, a s parfemom nemojte prskati više od tri puta. Želite li da se miris zadrži duže, kapnite malo mirisa na odjeću ili kosu. Također, količinu parfema diktira i tip kože, pa masna koža bolje upija i duže zadržava miris, te su potrebne manje količine. Oni sa suhom kožom trebat će veće količine, a savjetuje im se da izbjegavaju cvjetne note jer s njihove kože brže “izlape”.

24sata.hr

inarik/Getty images via Guliver

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.