Njega kože prilagođena visokim temperaturama – evo savjeta!

by | 25 Juna, 2020

Kada dođu topli tj. vreli dani i naša beauty rutina treba “makeoover”. Osim SPF faktora, fokus je i na laganijim teksturama, hidratantnim mazalicama koje neće opteretiti našu kožu…

Standardna rutina njege mijenja se u skladu s mjesecima, pa više sunca znači i laganije kreme. Naime, nova rutina znači da teške, masnije kreme “idu na godišnji odmor”, a osvježavajuće formule dolaze u prvi plan.

“Vaša koža zahtijeva različite stvari u ljetno doba kada je vlaga veća i sunce jače”, napominje njujorška dermatološkinja Rachel Nazarian za Well and good.

Predlaže formule sa sastojcima kao što su hijaluronska kiselina te maglice i vodice za lice koje možemo aplicirati i tokom dana.

Osim toga, ključni faktor ljetne i proljetne njege na visokim temperaturama je i serum, koncentrisana formula koja sadrži hidratizujuće sastojke.

Kreme sa zaštitnim faktorom su važne, no jednako tako, napominje dermatološkinja, važno je kožu nagraditi laganim kremama koje će površinski sloj brzo upiti. Upravo takva koža spremna je na sve dnevne izazove na visokim temperaturama.

Fini sjaj lica dat će nam i piling formule s AHA i BHA kiselinama, ali smijemo ih koristiti samo naveče, a tokom dana kožu zaštititi kremom sa zaštitnim faktorom. Za blistav ten zadužene su i kreme obogaćene vitaminom C koje ujednačavaju ten.

Posebnu njegu valja dati koži oko očiju jer je na tom mjestu izuzetno osjetljiva te će, bez dovoljno vlage, otkriti prijevremene bore.

Minimalna rutina koja uključuje kremu s visokim postotkom hidratacije, AHA piling i krema za područje oko očiju, uz klasičnu dnevnu formulu sa zaštitnim faktorom, preporuka je stručnjakinje. Koža će biti zahvalna na dovoljno vlage, no važna je i hidratacija iznutra te konzumacija vode, posebno u vrućim danima.

Izvor: 24sata.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.