BEAUTY HOROR PRIČE

by | 20 Aprila, 2011
Ako ste ikada doživjeli neku estetsku nezgodu – sa kosom, šminkom ili prilikom depilacije – nastavite da čitate. Eksperti vam otkrivaju kako da izbjegnete beauty katastrofe
 
 
Koliko puta vam se desilo da u procesu uljepšavanja stvari krenu naopako? Ako nikada niste doživjeli tako nešto, onda ste prava sretnica! Zamolili smo naše čitateljke da nam pošalju priče o svojim beauty katastrofama. Nakon toga, napravili smo selekciju (na osnovu vrsta nezgoda, kao i na osnovu stepena rizika da se takva nezgoda desi) i zamolili smo eksperte da nam otkriju kako da izbjegnemo beauty nevolje.
 
ZASTRAŠUJUĆI TRETMAN LICA
Zakazala sam tretman kod kozmetičarke zbog uklanjanja mitesera sa nosa i brade. Nimalo prijatno istiskivanje trajalo je skoro pola sata. Narednog dana, moje lice je bilo prekriveno ne samo crvenim flekama, nego su na njemu bili primjetni i popucali kapilari. Jana (45)
Šta se desilo: Ukoliko je vaša koža veoma svijetla ili osjetljiva, najbolje je da izbjegavate tretmane lica koji uključuju primjenu pritiska na kožu zbog istiskivanja sadržaja pora. Žene sa ovim tipom kože obično imaju izuzetno osjetljive kapilare koji lako pucaju. Ako je vaša koža upravo takva, uklanjajte mitesere i nečistoću iz pora primjenom pilinga jednom sedmično. Koristite sredstvo koje sadrži sitnije
abrazivne čestice i AHA, radi ubrzavanja procesa obnavljanja ćelija kože. Ako vam ne odgovara preparat koji ste sami odabrali, obratite se dermatologu zbog preporuke za eksfolijator.
 
NOĆNA MORA KOD PEDIKIRA
Svekrva me je odvela u salon za pedikir koji godinama posjećuje. No, dobila sam groznu infekciju nokta na palcu, najvjerovatnije zbog makazica za zanoktice koje nisu bile sterilne. Belma (35)
Šta se desilo: Prije nego što pedikirka počne da radi, treba da provjerite nekoliko
stvari kako biste se uvjerili u higijensku bezbjednost postupka. Prvo pitajte da li
je metalni pribor očišćen u medicinskom sterilizatoru, kao i da li se za svakog klijenta
koristi sterilisan i neupotrebljavan komplet. Još je bolje da donesete u salon svoj pribor
za nokte, kao i da ga nakon svake upotrebe operete antibakterijskim sapunom, ili da
ga držite petnaest minuta u alkoholu ili hidrogenu. Takođe, izbjegavajte odlaske
u salone u kojima se koriste kadice sa mlaznicama. Iako se sterilišu nakon svake
upotrebe, bakterije mogu da se zadrže u filterima i otvorima i da se prenesu u vodu
kada se uključe mlaznice. Bakterije mogu da prodru u krvotok čak i kroz najmanju ranicu od zanoktice ili pukotinu na peti, što može da rezultira ozbiljnom infekcijom. Najbolje je da odlazite u salone u kojima se koriste klasične kadice za stopala (bez mlaznica), koje se prazne i dezinfikuju nakon svakog tretmana.
 
KATASTROFA SA KOVRDŽAMA
Imam dugačku i prirodno kovrdžavu kosu. Jednog dana sam svratila u frizerski salon u susjedstvu. Frizerka me je ošišala dok mi je kosa bila vlažna i pritom uopšte nije razmišljala koliko će se podići kada se osuši. Na kraju sam izgledala kao pudlica! Sanela (29)
Šta se desilo: Budući da nisu sve frizerke obučene da šišaju kovrdžavu kosu, potražite
onu koja u tome ima iskustva ili, još bolje, koja takođe ima kovrdžavu kosu. Ona sigurno zna da ošišana kosa može da se podigne nakon sušenja i do dvadeset centimetara. Možda je najbolje da vas frizerka ošiša dok vam je kosa suha, kada precizno možete da odredite dužinu. Takođe, tražite da vam u zadnjem dijelu ostavi
duže stepenasto ošišane pramenove, dok uz lice treba da imate nekoliko kraćih pramenova.
 
HOROR SLUČAJ SA KOŽOM
U parfimeriji sam kupila komplet za uklanjanje malja sa lica. Zamolila sam cimerku da mi pomogne da uklonim nausnice pomoću voska. Kada je strgnula traku sa mog lica, zaboljelo me je više nego što je uobičajeno. Pogledala sam se u ogledalo i spazila iritacije koje su zacijelile tek nakon sedam dana. Sara (27)
Šta se desilo: Iako su preparati za uklanjanje malja za lica na bazi voska za kućnu primjenu najčešće savršeno bezbjedni, postoji nekoliko mjera opreza koje morate
da preduzmete – naročito ako je vaša koža osjetljiva. Provjerite sastav kozmetičkih
preparata koje redovno koristite. Ako sadrže retinol, benzoil peroksid, sumpor, alfa ili beta hidroksilnu kiselinu (najčešće su u formi glikolne, salicilne i laktične kiseline), prestanite da ih koristite tri dana prije depilacije. Ove materije pojačavaju proces obnavljanja ćelija, zbog čega će koža biti tanja nego obično i lakše će se perutati. I, nikada nemojte da se depilirate voskom, na bilo kojem dijelu tijela, ako pijete lijekove protiv akni koje vam je prepisao ljekar. Takođe, izbjegavajte piling i produženo izlaganje suncu nekoliko dana nakon depilacije, jer je koža nakon toga osjetljivija, pa i podložnija iritacijama. Ukoliko se i pored preduzimanja ovih mjera opreza pojavi crvenilo, nekoliko minuta hladite ledom tu regiju i utrljavajte malo kreme na bazi hidrokortizola u narednih nekoliko dana (dva puta dnevno).
 
 
NEVOLJE SA PRAMENOVIMA
Htjela sam da izvučem nekoliko svjetlijih pramenova (kao da me je “uhvatilo” sunce) na mojoj svijetlosmeđoj kosi. Kupila sam komplet u parfimeriji za kućnu primjenu. Ali na kraju sam završila sa narandžastim štraftama na glavi! Nirmela (25)
Šta se desilo: Ovi preparati sadrže hidrogen za izbjeljivanje kose. Ukoliko ste završili sa narandžastim tonovima, umjesto medno-plavim, vjerovatno niste sačekali da farba djeluje propisano vrijeme. (Vrijeme treba da počnete da računate od trenutka kada ste
nanijeli boju na prvi pramen.) Nije loša ideja da isprobate dejstvo farbe na jednom užem
pramenu kose, koji nije toliko uočljiv, prije nego što izvedete kompletan postupak. Ako
niste zadovoljni rezultatima, uvijek možete da prefarbate svijetliji pramen ili, jednostavno, da to prepustite frizeru.
 
ZA SVE JE KRIVA MASKARA…
Potrošila sam maskaru i u stisci sa vremenom odlučila da upotrijebim jednu staru, koja mi se godinama vuče po neseseru. Narednog dana, moje oči su bile krvavo crvene i toliko natečene da su mi se gotovo zatvorile. Ljekar mi je rekao da je u pitanju infekcija kapaka. Antonija (26)
Šta se desilo: Nakon otvaranja, maskaru treba koristiti najduže četiri mjeseca. Nakon
tog perioda, prezervativi u sastavu preparata počinju da se razgrađuju, što omogućava
razvoj bakterija. Ukoliko sumnjate da je make up uzrok bakterijske infekcije oka, ili lica,
obratite se ljekaru radi postavljanja dijagnoze i određivanja terapije. Nemojte da koristite
make up do potpunog nestanka infekcije. Ne bi bilo loše da na svaki kozmetički preparat
napišete datum kada ste počeli da ga koristite.
 
 
POTENCIJALNI MEĐUNARODNI INCIDENT
Otišla sam u jedan salon za rusku masažu, koji se nalazi u blizini moje zgrade. Na polovini tretmana, moj maser (muškarac!) zamolio me je da se okrenem na leđa i počeo je da masira moj stomak i dekolte, sasvim blizu grudi. Bila sam užasnuta! Tamara (33)
Šta se desilo: U mnogim dijelovima svijeta tradicionalna masaža podrazumijeva masažu cijelog tijela, uključujući stomak i grudi. Masiranje stomaka može da poboljša varenje, a tretiranje grudnog koša može da stimuliše cirkulaciju i da omogući lakše izbacivanje sekreta iz disajnih puteva. Prije svakog tretmana važno je da vašem terapeutu predočite šta vam ne prija – tako ćete moći potpuno da se opustite dok traje masaže.
 
 
BOLNI TRETMAN KOD ZUBARA
Nedavno sam otišla kod svog stomatologa radi izbjeljivanja zuba. No, nakon tretmana, oni su bili toliko osjetljivi da sam sedmicu dana osjećala snažan, probadajući bol. Emilija (30)
Šta se desilo: Bol nakon izbjeljivanja zuba obično nastaje zbog povlačenja desni.
Ogoljeni dio, koji nastaje zbog toga, naziva se cementum i tanji je od ostatka gleđi. Prije
početka postupka izbjeljivanja, stomatolog mora da zaštiti ovaj dio specijalnim gelom.
Mali procenat pacijenata osjeća bol samo zbog toga što imaju tanku gleđ. Ukoliko
zubar utvrdi da je to i vaš slučaj, onda je najbolje da izbjeljujete zube specijalnim
pastama za zube.
 
1
Kozmetičko pravilo
Protestujte ako kozmetičarka nije dovoljno pažljiva i nježna.
 
2
Pedikir pravilo
Nemojte ići na pedikir ako imate bilo kakvu ranicu na stopalima.
 
3
Make up pravilo
Ako maskara čudno miriše, odmah je bacite! Kozmetički preparati kojima je istekao rok trajanja pogodno su tlo za razvoj bakterija.