Pomaže li psihoterapija u liječenju bubuljica i akni?

apr 3, 2021 Lice & Make-up

Uzročno-posljedična veza između psihe i kože nije samo logična, već i naučno dokazana

Istraživanja pokazuju da ljudi sa aknama imaju povećan rizik od anksioznosti i depresije, te da takva psihička stanja mogu dodatno pogoršati izgled lica i kože.

Kada ste tužni, iznervirani ili uznemireni, vaše tijelo proizvodi hormon stresa (kortizol) koji, osim mnogo drugih funkcija, podstiče vašu kožu da proizvodi više ulja. Više ulja znači i više bakterija, a više bakterija – više bubuljica, objašnjavaju stručnjaci.

Kortizol takođe izaziva i upale, čineći kožu crvenom i podbulom, čemu smo svjedočili toliko puta pred ispit ili važan poslovni sastanak.

Liječenje kože može da pomogne vašem mentalnom zdravlju, ali i liječenje mentalnog zdravlja može da pomogne vašoj koži.

Iako vam se čini kao floskula da je briga o mentalnom zdravlju podjednako važna kao i ona o tjelesnom, u pitanju je činjenica. Psihoterapija će vas naučiti vještinama za suočavanje sa stresom i onim životnim okolnostima koje vam izgledaju kao da su nerješive.

Svaki put kada pomislite da vi to možete sami, sjetite se da ne biste bili tu gdje jeste da ste mogli.

Joga, meditacija i vježbe disanja jesu poželjni, ali ne i dovoljni ako su vam nezdrave emocije preuzele kontrolu nad životom.

Rad sa psihoterapeutom otkriva vam nove perspektive, daje mogućnost da sagledate širu sliku i budete objektivniji. Konstruktivni savjeti poboljšaće kvalitet vašeg života i naučiti vas kako da izbjegnete burne reakcije, dramatične scenarije i osjećaj da ste ”zaglavljeni”. Samim tim, spriječićete i erupciju kože.

Znamo da ovo nije jednostavno kako se čini i ne pokušavamo da vas uvjerimo u to. Pokušavamo da vas nagovorimo da pomognete sebi odlaskom kod dermatologa, psihoterapeuta ili bilo kog ljekara koji će vam pružiti efikasne metode za savladavanje životnih prepreka, piše elle.rs.

I za kraj ne zaboravite – akne nisu nešto čega treba da se stidimo i što moramo da skrivamo. One su prirodne, normalne, i u nekom trenutku života ima ih svako od nas. Krenite polako u svoju misiju zdravog života – radi sebe i ličnog osjećaja zadovoljstva.

elle.rs

Andrea Piacquadio via Pexels

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.