Monoi ulje: Da li garantuje njegovanu kosu?

by | 27 Januara, 2023

Ako ste ljubitelj kokosovog ulja i efekata koje ono ima, monoi ulje za kosu bi vam moglo privući pažnju

Šta je monoi ulje?

Vijekovima star lijek sa Tahitija, monoi ulje se pravi natapanjem latica tahićanske gardenije u kokosovo ulje. Smatra se, prije svega,  parfemskim uljem jer je mirisno i koristi se za hidrataciju, hranjenje i dodavanje sjaja kosi.

Kako kokosovo ulje utiče na kosu?

Kokosovo ulje ima neke velike prednosti, uključujući hidratantne efekte zdravih omega-3 masnih kiselina i vitamina E, duboku hidrataciju koja može pomoći u popravljanju oštećene kose, može poboljšati opšte zdravlje vlasišta.

Kako monoi ulje djeluje na kosu?

Vrsta sastojka: Hidrator

Glavne prednosti: Smanjuje kovrdžavost, čuva vlagu, održava zdravlje kose

Ko treba da ga koristi: Monoi ulje je generalno bezbjedno za svaku kosu, ali onima sa oštećenom kosom može biti najkorisnije. Također treba napomenuti da je monoi ulje mirisno.

Koliko često možete da ga koristite: Koristite ga štedljivo na vlažnoj kosi jednom ili dva puta sedmično.

Dobro je u kombinaciji sa: Nanošenje hijaluronske kiseline prije monoi ulja može privući i zadržati vlagu, zauzvrat pojačavajući hidrataciju.

Ne koristite sa: Najbolje je izbjegavati druge mirisne proizvode ili ulja da biste izbjegli potencijalnu iritaciju.

Kako se pravilno koristi regenerator za kosu?

Prednosti monoi ulja za kosu

Prednosti monoi ulja su veoma slične onima koje očekujemo od  kokosovog ulja. Logično, zar ne? Monoi ulje se može koristiti za intenzivnu hidrataciju, prije svega.

Sprečava oštećenja: Studije pokazuju da kokosovo ulje prodire u dlaku, što rezultira boljom zaštitom od oštećenja. Ono igra istu ulogu u monoi ulju.

Smanjuje kovrdžanje: Kosa nakon monoi ulja manje se kovrdža i ima više sjaja.

Opšte zdravlje kose: Monoi ulje stvara barijeru koja sprečava prodiranje zagađenja u vlas. Ojačava i hrani kosu.

Suva, neuhranjena kosa će obično imati najviše koristi od ulja za kosu, uključujući monoi ulje. Možete ga koristiti kada pokušavate da vratite hidrataciju ili da smanjite svrab suhog vlasišta.

Ko ne treba da koristi monoi ulje za kosu?

Oni sa osjetljivom kožom trebalo bi da izbjegavaju monoi ulje pošto je to parfemsko ulje i može se javiti iritacija ili reakcija. Kao i sa bilo kojim alternativnim proizvodom za njegu kože ili kose, konsultujte se sa ljekarom ili dermatologom prije upotrebe. Ako počnete da osjećate bilo kakve neželjene reakcije, odmah prekinite sa upotrebom.

Kako koristiti monoi ulje za kosu?

Monoi ulje je generalno bezbjedno, međutim, parfimisano je zbog čega ga ne treba koristiti jako često. Koristite umjereno na vlažnoj kosi jednom ili dva puta sedmično.

Ulja za kosu trebalo bi da se nanose na vrhove kose, jer naše vlasište prirodno proizvodi ulje. Ulja na koži glave mogu izazvati kožna oboljenja kao što su seboroični dermatitis i folikulitis.

 

ljepotaizdravlje.ba

scisettialfio / iStock / Getty Images Plus

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.