Drevni načini njege kože

by | 6 Januara, 2013

Proizvodi za njegu i liječenje kože nisu uvijek upakovani kako treba i napravljeni od sastojaka koji se veoma teško nalaze. U prošlosti, žene su morale da traže lijekove odnosno biljke koje su im bile na raspolaganju u njihovom okruženju.

Proizvodi koji su se nekada koristili za njegu kože

Iako ne miriše baš najbolje, žene su godinama koristile sok od kupusa da bi smanjile pojavu bora i linija. Vjeruje se da on zateže mišiće lica, a obično su s njim masirali lice i ostavljali ga da se osuši. Kada se sok osuši, lice se ispere toplom vodom.

Mediteranski pristup

Rimljani su koristili maslinovo ulje da bi očistili, hidrirali i podmladili kožu. Nakon što bi naparili kožu, namazali bi tijelo maslinovim uljem i koristili šupljikavi kamen za piling i čišćenje kože. Maslinovo ulje je bogato vitaminima A, D i E i zato se ponaša kao antioksidant kada se stavi na kožu. Također pomaže u smanjenju uticaja slobodnih radikala na kožu.

Izgledajte kao Egipćanke

Kleopatra je bila poznata po kupkama u mlijeku i ispostavilo se da zaista ima nečega u tome. Mlijeko može da se koristi za omekšavanje i čišćenje kože. Kroz istoriju je služilo kao sredstvo za ljepotu, da bi koža izgledala čvršće i sjajnije. Kleopatra je također koristila sjeme crnog kima (Nigella sativa) za održavanje zdravlja i ljepote – tragovi ulja iz sjemenki kima su čak pronađeni u grobnicama egipatskih faraona.

Blagotvorno ulje kleke

Esencijalno ulje kleke se koristi od antičkog vremena u alternativnoj medicini za mnoge probleme. Pored toga što pomaže u liječenju kožnih problema, kleka se oduvijek koristila za probleme sa respiratornim organima, za poboljšanje pamćenja, ublaženje menstrualnih bolova, upalnih procesa i nadimanja. Ulje se dobija iz bobica i kore drveta kleke. U srednjem vijeku, žene su koristile ovo ulje za liječenje akni i ekcema, kao i za zatezanje kože i skupljanje pora.

Biljni lijekovi

Žene u Indiji koristile su limunovu travu za smanjivanje pora i privremeno učvršćivanje kože. Limunova trava je anti-bakterijska biljka, a žene su koristile eterično ulje od limunove trave kao adstringens za stezanje površine kože kako bi postigle mladalački izgled (koža je izgledala mlađe i zategnutije), kao i za liječenje infekcija kože. Nekliko kapi ulja limunove trave u toploj kupki također pomaže da se smanji celulit i čisti kožu od akni.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.