Kako sačuvati prelanuo ten nakon povratka sa ljetovanja?

sep 7, 2019 Tijelo

Već smo na samom kraju ljeta i mnogi su se vratili s godišnjih odmora! Na ljetovanje nas podsjeća preplanuo ten i divne morske fotografije. Fotografije ostaju zauvijek, a ten, nažalost, iz dana u dan blijedi.

Ako niste svoju preplanulu boju održavali na bazenima ili ne spadate u sretnice koje se ponovo pakuju za još jednu morsku turu, umjesto odlaska u solarijum, koji mnogo žena vidi kao najlakše rješenje, pogledajte u nastavku savjete kako da zadržite bronzanu boju.

#1 Hidrirajte kožu

Preplanuli ten dobijate kada sunce stimuliše proizvodnju pigmenta vaše kože, koji se zove melanin, a koji boji gornji sloj. Međutim, dosta izumrlih ćelija se nakupi na gornjem sloju kože, pa je bitno da radite piling lica na svake dvije seedmice, kako biste uklonili izumrle ćelije i omogućili vašem preplanulom tenu da dođe do izražaja.

Kada se koža isušuje iznutra, onda se i ranije gubi boja nego što bi trebalo, pa je bitno da vaša koža ostane hidrirana. Zato poslije svakog tuširanja obavezno koristite mlijeko ili losion za tijelo.

Dermatolozi preporučuju da nakon povratka sa ljetovanja umjesto regularnih preparata za njegu koristete after sun losione. Ovi proizvodi bazirani su uglavnom na neirirativnim biljnim uljima i ekstraktima, bez parfema i alkohola, te sa takvim blagim sastavom rashlađuju kožu i sprečavaju perutanje i ljuštenje.

#2 Unosite dovoljno vode

Kao što je spoljašnje hidriranje kože raznim kremama bitno, tako je obavezna hidratacija iznutra, čime produžavate život svim ćelijama u tijelu pa tako i onim površinskim, preplanulim. Zato, ne zaboravite na količinu vode koju treba unijeti tokom dana, jer prije svega, ljepota dolazi iznutra.

#3 Tuširajte se mlakom vodom

Kupke u vrućoj vodi mogu dehidrirati kožu što će rezultirati bržim guljenjem boje. Čak i ako nakon tuširanja odmah namažete losion velike su šanse da će doći do perutanja. Zato dugo izležavanje u vreloj kadi zamijenite tuširanjem mlakom vodom. Ne samo da ćete zadržati preplanuli ten, već je zadravije za čitav organizam, jer pospješujete cirkulaciju, a koža dobija više kiseonika čime ujedno smanjujete i celulit.

Takođe, za duži ten sa mora umjesto standardnog gela za tuširanje koristite ulje za tuširanje koje će istovremeno očistiti i intenzivno njegovati kožu bez dodatnog isušivanja.

#4 Izbjegavajte depilaciju voskom

Da biste sačuvali boju trebalo bi da izbjegavate depilaciju voskom jer osim dlačica vosak skida i tanki površinski sloj kože i tako uklanja preplanulu boju vašeg tena. Umjesto voska koristite pjenu za brijanje i brijač ili aparat za depilaciju. Takođe, izbjegavajte i jake kreme za depilaciju koje sadrže voćne kiseline, glikolnu i salicilnu kiselinu jer one skidaju boju, a to nikako ne želite.

#5 Hrana za preplanuo ten

Da biste što duže održale preplanuli ten, osim upotrebe kozmetičkih preparata, od pomoći će vam biti i određene namirnice. Jedite hranu sa beta karotenom, jer ovaj biljni pigment ne samo da priprema kožu za izlaganje sunčevim zracima, nego i produžuje rezultat sunčanja. Zato neka se u vašoj ishrani svakodnevno nađu mango, mrkva, slatki krompir, bademi, soja, avokado, zatim ćuretina, bjelance, sir, losos.

Osim ishrane i zdravih namirnica, zavodljiv izgled kože zadržaćete i ako izbjegavate alkohol i gazirana pića koja dodatno dehidriraju tijelo.

Izvor: lepotaizdravlje.rs Foto: Thinkstock

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.