DEPIL REVOLUCIJA

by | 11 Avgusta, 2011
Da li je koža bez ijedne dlačice zaista ideal ljepote? Ublažava li alkohol bol tokom depilacije voskom? Zatražili smo od eksperata odgovore na sva ta važna pitanja o uklanjanju tjelesnih malja, koja nam je neugodno da postavimo
Zapitali smo se koliko je tanka linija između privlačnog i odbojnog? Uzmite u obzir ove dvije riječi: dlačice i dlake. Stresli ste se pri pomenu ove druge, zar ne? Pa, to je reakcija većine nas i osnovni razlog zbog kojeg kozmetički saloni za depilaciju rade punom parom. No, to rađa novu dilemu – koji dio tijela i u kojoj mjeri treba da depiliramo? Koliko često? Na koji način? Razumljivo, debata o uklanjanju/zadržavanju dlačica nastaviće se i dalje, naročito kad je riječ o intimnim dijelovima tijela. Zasad izgleda da svi vole glatku kožu bez dlačica. Dakle, predočavamo vam sve što treba da znate o tjelesnim maljama i o njihovom uspješnom (i manje bolnom) uklanjanju.
Šta sve kozmetičarka mora da zna?
Prvo, mora da ima potrebne kvalifikacije i iskustvo. Takođe, ona mora da odredi tip dlačica i kože, njihov smjer rasta, kao i vrstu voska koji će upotrijebiti. (U nekim salonima se koristi vosak s pamučnim trakama, a neke tvrđe formule voska nanose se i skidaju rukom.) Na kraju, kozmetičarka treba dobro umjeti da procijeni raspoloženje klijentkinje. Neke žene vole da razgovaraju tokom tretmana, a druge bi radije da ćute. Neke žene se ne plaše postupka, dok druge strahuju i potrebno im je ohrabrenje.
 
Kako da se pripremimo za depilaciju voskom?
Depilaciju je idealno raditi pri normalnoj tjelesnoj temperaturi – ako se smrzavate, uklanjanje voska će biti bolnije; ako ste pregrijani i znojavi, vosak će se više fiksirati za kožu. Ipak, najvažnije je da koža bude savršeno čista prije depilacije. Dakle, tuširanje (ali mlakom vodom) prije odlaska na depilaciju je obavezno!
 
Na koji način možemo ublažiti bol tokom depilacije?
Suzdržite se od ispijanja alkoholnih pića – alkohol samo pojačava bol. Ipak, brufen koji ćete uzeti pola sata prije zakazane depilacije svakako može da pomogne. Još bolje rešenje? Idite na depilaciju sredinom menstrualnog ciklusa, u periodu ovulacije. Zbog fluktuacije hormona i pojačanog protoka krvi, gotovo sve žene naglašeno osjećaju bol neposredno prije, tokom i nakon menstruacije. Naravno, ne treba zaboraviti ni psihološki faktor. Žene koje se duže vrijeme depiliraju voskom znaju da ovaj postupak nije traumatičan. Međutim, djevojke koje dolaze prvi put obično su u velikom strahu i očekuju snažan bol. I obično se njihova strahovanja pokažu kao opravdana. Zašto? Zbog psihogenog faktora. Takođe, činjenica je da je depilacija pojednih oblasti bolnija od uklanjanja malja na drugim dijelovima tijela. Na primjer, nausnice: izuzetno bolno; potpazušje: većina očekuje bolno iskustvo, ali uopšte nije tako.
 
Koliko bi trebalo sačekati između dvije depilacije?
Većina žena čeka oko mjesec dana između dva tretmana jer dlačica mora da izraste minimum pola centimetra (do 1 cm). U suprotnom, voskom ne može da se izvuče iz folikula. To i jeste uzrok estetskih dilema mnogih žena. Ako želite da vaša koža bude super glatka, onda se strogo držite rasporeda depilacije i prihvatite da ćete imati pomalo ”čupave” dane. U nekim salonima je moguće uraditi korektivne depilacije, između dva tretmana, ili možete da uradite epilaciju. No, u tom slučaju morate znati da će dlačice neujednačeno izrasti (dlačice ne rastu istovremeno niti istim tempom).
 
Da li nakon brijanja izrastaju deblje i gušće dlačice?
To je apsolutno netačno, jedino što izrastak pod prstima djeluje oštrije. Dakle, ako je brijanje vaš izbor uklanjanja dlačica, ne plašite se ”bujanja” – to je manje-više genetski određeno. Ono što može da promijeni strukturu dlake jesu hormoni – najčešće hormoni trudnoće. Tokom ovog perioda mnoge žene primjećuju pojačan rast malja na mjestima na kojima se dotad nisu pojavljivale. Ponekad te malje nestaju nakon porođaja, ali u većini slučajeva one su trajna pojava.
 
Postoji li neka tehnika za uklanjanje crnih tačkica koje se pojavljuju na koži nogu nakon brijanja?
Ne. Ako želite da izbjegnete ovu pojavu, onda morate da se depilirate voskom, jer se na taj način dlaka čupa iz korijena. Ako iz bilo kojih razloga ne želite da odustanete od brijanja, onda prihvatite iritantne crne tačkice, koje su u stvari tupo zasječene dlačice ispod kože.
 
Koliko su efikasni preparati za redukciju rasta dlačica na nogama i ispod pazuha?
Oni donekle blokiraju rast dlaka na enzimskoj osnovi. Klinički rezultati pokazuju da dlačice ne nestaju, već postaju tanje i mekše. Budući da većina žena želi kožu apsolutno lišenu dlačica, niko ne vjeruje u uspjeh prodaje ovih preparata.
 
U kojoj su mjeri laseri djelotvorni?
Upotreba lasera je efikasna samo na mjestima na kojima su dlačice tamne, debele i oštre. To znači da prirodne plavuše nemaju sreće u ovoj oblasti. Uspjeh postupka zavisi od tipa lasera, primijenjene energije i gustine malja. No, generalno, laseri su najefikasniji u slučaju kombinacije svijetle kože i tamnih dlaka. Redukcija malja za 60 odsto obično se primjećuje nakon četiri do šest tretmana. Ipak, neophodni su dodatni tretmani u narednih godinu dana (ili duže), pošto se na tretiranim mjestima i dalje nalaze latentne dlake koje su u trenutku laserske sesije bile u fazi mirovanja. Gledajući na duže staze, laserski tretman nije skupa opcija, a bol je minimalan. Prednost je i što možete da se brijete između tretmana – ne morate da budete ”čupavica” kao dok čekate da dlačice dovoljno izrastu za depilaciju voskom.
 
Da li je kozmetička elektroliza efikasna ili je to prevaziđena metoda?
Dermatolozi obično odbacuju ovaj postupak u korist daleko moćnijih lasera. Ali, u tome se dobrim dijelom krije potreba za isplativošću lasera koje imaju u ordinacijama. S druge strane, kozmetičari tvrde da je elektrodepilacija isplativa i efikasna ali bolna. Zato je najbolje da se radi na manjim dijelovima lica.

Koji je najbolji način sprečavanja urastanja dlačica?
Redovni piling i hidratacija – i to ne samo nakon depilacije voskom već i prije tretmana. Isprobajte lufu ili piling preparat sa blago abrazivnim česticama (morska so). Ako ste se upravo depilirali voskom, sačekajte bar 24 sata prije pilinga. Nakon eksfolijacije utrljajte u kožu hidratantni losion ili mlijeko. Ako su se pojavile urasle dlačice, upotrijebite namjensko sredstvo koje mora da sadrži acetilsalicilnu kiselinu (u osnovi aktivni sastojak aspirina). Druge vrste preparata za uklanjanje uraslih dlačica tipično sadrže glikolnu ili salicilnu kiselinu. Naravno, postoji i 100 posto pouzdan način da spriječite urastanje dlačica – laser ili elektrodepilacija. Nema dlačica, nema urastanja!
 
Koji je najpopularniji stil bikini depilacije?
Nije teško pretpostaviti da je ”brazilka” – uklanjanje svih ili većeg dijela dlačica s pubične oblasti, uključujući labije – američki fenomen. Ipak, to nije baš tako. Ovaj postupak je postao globalno popularan stil!
Depil inovacije
Nedavno su se na američkom tržištu pojavila dva preparata s blagim lokalnim anestetikom (lidokain) koja znatno ublažavaju bol prilikom depilacije. Razumljivo, nemamo svi isti prag bola, pa će ovaj preparat nekima umnogome olakšati muke, a nekima neće biti od velike pomoći.
 
Kad vosak napada!
Bol koji nastaje prilikom uklanjanja vrućeg voska sa osjetljivih dijelova tijela traje samo nekoliko sekundi – no, neki efekti traju duže. Ne plašite se: većina bizarnih pratećih pojava izgleda strašnije nego što zaista jeste. 
 
Crvenilo
Crvenilo kože koje traje sedmicu dana vjerovatno je posljedica istanjivanja kože zbog pilinga. Ono može da se ublaži primjenom kreme sa hidrokortizonom, tri puta dnevno, i uzimanjem aspirina. Najbolje je izbjegavati primjenu svih preparata za eksfolijaciju četiri dana prije depilacije.
 
Veliki otok
Ako se radi o jednom, ograničenom mjestu na kojem se pojavio mali otok, onda je posrijedi urastanje dlačice. Ukoliko je otečena oblast veća (veličine klikera), onda je moguće da je riječ o bakterijskoj infekciji folikula dlake, zbog nehigijenskih uslova u salonu ili nedovoljno pročišćenog voska. Ili, ako se ova grudvica nalazi u potpazušju, moguće je da se radi o oticanju limfnog čvora. Najbolje je javiti se ljekaru, koji će odrediti da li je u pitanju infekcija i postoji li potreba za antibiotskom terapijom. Preventivne mjere uključuju tuširanje antibakterijskim sapunom prije depilacije i nanošenje antibiotske kreme nakon depilacije.
 
Podlivi
Podlivi su obično posljedica snažnog povlačenja trake s voskom, a bez primjene odgovarajućeg kontrapritiska. Za rješavanje ovog problema potrebno je samo strpljenje – modrice će se vremenom potpuno povući. Najvažnije je upozoriti kozmetičarku da promijeni tehniku rada – ona mora da zategne kožu u suprotnom smjeru od onog u kojem povlači traku – ili, promijeniti salon.
 
Krvarenje
Sitno, tačkasto krvarenje na površini kože obično ukazuje na to da je iščupan korijen dlake. U tom slučaju najbolje je očistiti oblast i utrljati antibiotsku kremu da bi se izbjegla pojava infekcije. Inače, nema potrebe sprečavati ovu pojavu. Ako je rezultat trajno oštećenje folikula dlake, onda dlačice neće ponovo rasti, što je, zapravo, dobra vijest. 
 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.