DEPILACIJA u brojkama

by | 5 Februara, 2011

30.000 godina prije nove ere: Crteži na zidovima pećina i arheološka otkrića nožica sličnih žiletu, školjki, ajkulinih zuba i vulkanskog stakla ukazuju da su žene još tada uklanjale malje sa tijela.

Između 4.000 i 3.000 godina prije naše ere: U ovom periodu, Turci su koristili mješavinu arsenika, skroba i negašenog kreca pod nazivom “rusma”, što je, po mišljenju stručnjaka, bilo prvo hemijsko sredstvo za depilaciju.

Od 800. do 1.200. godine: U ovom Hejan periodu u Japanu, žene su počele da čupkaju obrve. Danas neke feministkinje smatraju da je osnovna svrha tog čina bila da učini žene manje izražajnim.

17. vijek: U ovom periodu lovci na vještice brijali su cijelo tijelo optužene, što je imalo simbolično značenje uklanjanja avolske zaštite. 18. vijek: Američki doseljenici zabilježili su da domorodačko stanovništvo sagorijeva tjelesne malje pomoću kaustične sode. 1869: Jedan oftalmolog iz Misurija počeo je da koristi iglu na baterije za uklanjanje uraslih trepavica. Njegove kolege su kasnije iskoristile ovaj metod za elektroepilaciju facijalnih malja.

8 godina kasnije: Još uvijek mlado Udruženje američkih dermatologa klasifikovalo je pojačanu maljavost kod žena kao patološko stanje i nazvalo ga hipertrihoza.

19. vijek: U ovom vijeku, kurtizana Lola Montez savjetovala je žene da uklanjaju malje sa lica mješavinom gipsa na parčetu kože koju bi postavile na svoju kožu, uz napomenu: “Energično je povucite da biste išcupale dlake iz korijena”.

1915: Godina u kojoj se pojavio novi model Epillady brijaca, uz slogan: “Žena koja prati modu kaže – koža ispod pazuha mora da bude nježna kao koža lica”. 98: Procenat Amerikanki mlađih od 44 godine koje su brijale noge 1964. godine. Prije Prvog svjetskog rata praktično nijedna Amerikanka nije to radila.

1986: U ovoj godini, rucni aparat Epillady, koji je radio na principu rotacionih spiralnih žica, koje su hvatale i povlacile dlaku iz korijena, postao je prvi depilator za kućnu upotrebu. 7: Broj sestara koje su vodile salone J Sisters International u New Yorku, a prve su uvele praksu brazilske depilacije u SAD 1987. godine.

1995: Godina u kojoj je Udruženje dermatologa u SAD odobrilo primjenu aparata za lasersko uklanjanje malja. 20 miliona: Orijentacioni broj Amerikanki koje su uklanjale malje sa lica najmanje jednom sedmično tokom 1999. godine.

2003: Godina u kojoj je u okviru jedne TV emisije (Queer Eye for the Straight Gay) popularizovan termin “manscaping”. 76: Procenat djevojaka u Australiji mlađih od osamnaest godina koje su izjavile da su bar jednom uklonile sve pubične malje. 66: Procenat heteroseksualnih muškaraca koji su depilirali genitalni dio. 2005: Godina u kojoj je Steve Carell djelimično depilirao grudi voskom u filmskoj komediji Cetrdesetogodišnja djevica. “Da je bila gluma, uopšte ne bi bilo zabavno”, rekao je Steve.

Tekst: Nataša Čovin
Foto: Dreamstime
 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.