Maramice za skidanje šminke – dermatolozi ih ne vole, a evo i zbog čega

feb 1, 2021 Njega

Sigurno većina vas ima naviku skidanja šminke vlažnim maramicama, ali prema riječima iskusnih dermatologa to uopće nije dobra niti zdrava navika. Dermatologinja Shereene Idris kaže da, osim što su abrazivne i grube za kožu, vlažne maramice gotovo uvijek sadrže i neke sastojke koji kožu iritiraju, a ne čine joj ništa dobro.

– Mislim i da su i pregrube i da nisu ni blizu nježne kao vata ili blaznice namočene sa sredstvom za uklanjanje šminke – kaže. I premda mogu biti korisne tokom putovanja, njihov loš sastav i gruba tekstura trebali bi biti dovoljni razlozi da ih se prestane koristiti, a ako vam to nije bitno, važno je napomenuti i da su – kao i većina proizvoda za jednokratnu upotrebu – jako loše za okolinu, jednako koliko i plastične slamke ili ozloglašene plastične vrećice.

Prema američkoj Agenciji za hranu i lijekove FDA maramice za skidanje šminke izrađene su od materijala poput poliestera, polipropilena, pamuka i celuloze, od kojih mnogi nisu biorazgradivi. I premda su neki brendovi svoju eko svijest pokazali proizvodnjom maramica od kvarljivih materijala, poznato je da je i njima potrebno više godina za potpunu razgradnju.

– Studija o mikroplastici pokazala je tako da ona nikad potpuno ne nestane iz morske soli ili iz pijeska: smanjuje se do sitnih čestica, ali nikada neće postati dio tla ili organski materijal – objasnila je za msn savjetnica za toksine Sonya Lunder.

– Pamučne su blaznice puno prihvatljivije, a ko želi može ih i kompostirati – kaže stručnjakinja za ekološki stil života Ashlee Piper.

– Svi možemo barem malo promijeniti svoje navike i rutine i svoj način života učiniti održivijim i ekološki prihvatljivijim – zaključuje Piper, a dermatologinja dodaje da su balzami, ulja i mlijeka za čišćenje kože lica daleko bolja alternativa u svakom pogledu. Zato se, preporučuje ona, riješite vlažnih maramica ‘za čistiju kožu i čistiju okolinu’.

vecernji.hr

Ekaterina_Jurkova/Getty Images

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.