Maslinovo ulje (ni)je uvijek zdrava opcija

Iako maslinovo ulje spada u red zdravih namirnica, ipak ga treba koristiti oprezno jer u nekim situacijama može donijeti više štete nego koristi

by | 17 Avgusta, 2021

Iako je maslinovo ulje jedna od najzdravijih namirnica na svijetu, ipak postoje situacije u kojima ga nikako ne biste trebali koristiti.

Maslinovo ulje za prženje

Maslinovo ulje je izuzetno dobro za zdravlje srca, no postaje štetno kada ga izložimo visokim temperaturama. Iako ova tema izaziva brojne polemike, bolje je prevenirati potencijalnu štetu. Ono što sa sigurnošću možemo reći jeste da zagrijavanjem uništavamo strukturu ulja. Umjesto toga, maslinovo ulje radije koristite kao “začin” gotovom jelu.

Maslinovo ulje za roštilj

Postoji mnogo recepata za marinadu u kojima se spominje maslinovo ulje. Iako nije štetno, potpuno je nepotrebno koristiti maslinovo ulje u ove svrhe jer ono jednostavno izgori. Zapravo, meso i povrće za roštilj nije potrebno uljiti. Dovoljno je nauljiti rešetke roštilja, a namirnice marinirati u suhim začinima.

Maslinovo ulje za lice

Mnogi koriste maslinovo ulje i u kozmetičke svrhe, najčešće kao masku za kosu, ulje za masažu ili njegu kože. Međutim, kada je riječ o licu, maslinovo ulje treba izbjegavati! Razlog tome jeste što je maslinovo ulje gusto i zatvara pore, stoga ga osobe koje su sklone aknama trebaju izbaciti iz svoje kozmetičke rutine, piše Centar zdravlja.

radiosarajevo.ba

kazmulka/Getty Images via Guliver

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.