Opuštanje u sauni ima i zdravstvene prednosti

by | 6 Januara, 2018

Uvijek se mnogo govori o zdravstvenim prednostima saune, i to s dobrim razlogom, jer samo nekoliko minuta dnevno dovoljno je da izgledate odmorno i osvježeno, te da se osjećate bolje. 

Sauna oslobađa od stresa

Topao i tih prostor bez spoljnih uticaja omogućit će vam da se opustite. Takođe, istraživanja su pokazala da upotreba saune rezultira opuštenijim i dubljim snom.

Pomaže da se oslobodite toksina

Znojenje je jedan od načina na koji se tijelo rješava toksina koje smo unijeli na različite načine. Sauna čini upravo to, izvlači toksine iz našeg tijela i to je najjednostavniji način čišćenja organizma.

Topi masne naslage

Odlazak u saunu odličan je način na koji možemo izgubiti suvišne kilograme, uz minimalan trud. Svega 20-ak minuta u sauni u kojoj je temperatura oko 70 stepeni, tijelo će izgubiti preko 500 kalorija. Metabolizam se ubrzava kao i kod pojačanog fizičkoga napora i odličan je način ako želimo tijelo dovesti u red. Zbog toga što ubrzava metabolizam sauna jača i imunitet. Ključni dio imunog sistema su bijela krvna zrnca ili limfociti, a sauna povećava njihov broj. Redovni korisnici saune imaju veći  nivo limfocita i samim tim jači imunitet.

Povećava fizičku izdržljivost

Naše tijelo ima određeni nivo otpornosti na visoke temperature, a redovna upotreba saune dodatno povećava tu sposobnost. Na taj način povećavamo izdržljivost u fizičkim aktivnostima.

Odlična je za kožu i kosu

Kako starimo, naša koža postaje manje elastična, a samo nekoliko odlazaka u saunu će poboljšati rad našeg krvotoka, odnosno poboljšati cirkulaciju, raširiti pore i ukloniti mrtve ćelije kože. Takođe, na tjemenu imamo posebne žlijezde koje pomažu da naša kosa ne bude previše suha, ali zbog pretjeranog tretiranja kose žene mogu imati suhu kosu kojoj treba vlažnost kako bi joj se poboljšala elastičnost. Vrijeme provedeno u sauni pojačava rad tih žlijezda i pružaju našoj koži potrebnu elastičnost.

Izvor: lepotaizdravlje.rs

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.