Podsjećamo: Skidanje šminke prije spavanja čuva ljepotu i mladolikost kože

Skidanje šminke prije spavanja može uveliko da doprinese ljepoti i mladolikosti vaše kože, zato ne preskačite ovaj beauty ritual...

by | 26 Marta, 2021

Ako niste baš od onih koje redovno skidaju šminku sa lica prije spavanja, zbog ovih pet razloga biste trebali promijeniti te navike:

Sprečavanje akni

Akne nisu problem samo kod tinejdžera, već i kod odraslih ljudi. Zapravo, akne se mogu vratiti ako ne operete lice, jer će zatvorene pore dovesti do pojave  bubuljica i upala. Ako patite ili ste patili od akni, upotrijebite posebno bezuljno sredstvo za odstranjivanje šminke  i micelarnu vodu kako biste ga isprali.

Odložen proces starenja

Naučno je dokazano da se svako veče vaša koža regeneriše. Ako nije čista, brže će stariti. U tom slučaju, nećete moći da izbjegnete opuštenu kožu, a bore će se pojaviti prije nego što možete zamisliti.

Hranite lice

Ćelije kože regenerišu se brže noću, zato pomozite vašoj koži u tom procesu, uklonite šminku, a zatim aplicirajte hidratantnu kremu sa antioksidansima. Osim toga, imajte na umu da je korištenje šminke visokog kvaliteta od vitalnog značaja za vašu kožu. Loš kvalitet šminke može oštetiti vašu kožu i dovesti do ozbiljnih problema.

Borba protiv alergija

Vaša koža može biti sklona alergijskim reakcijama, čak i ako nikada niste primijetili nikakve vidljive simptome. Spavanje sa šminkom može uzrokovati ekceme i druge ozbiljne zdravstvene probleme. Simptomi se ne pojavljuju odmah, ali ako ne uklonite šminku prije spavanja, uskoro ćete primijetiti crvenilo, peckanje i svrab.

Sprečavanje tamnih podočnjaka

Ukoliko često ostavljate šminku na licu, koža ispod vaših očiju uskoro će postati tamnija. Vaše oči i područje oko njih neće izgledati zdravo i svježe ukoliko veče prije odlaska u krevet zaboravite da skinete ostatke šminke sa svog lica.

magazin.novosti.rs

Nastco/Getty images via Guliver

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.