Trendovi uljepšavanja koji mogu biti vrlo opasni

by | 21 Avgusta, 2012
Iako većina osoba zna za opasnosti ovih tretmana, još se masovno koriste i time se ne štiti zdravlje.
Samopotamnjivanje
Iako je već dobro poznato da "hvatanje" boje u solarijumu može biti vrlo opasno, samo u SAD-u oko 28 milijuna ljudi godišnje koristi solarijume, a od toga su 2,3 miliona tinejdžeri i tinejdžerke. Prema studiji iz 2010. godine, žene koje u mlađoj dobi počnu ići na tretmane u solarijum mogu razviti kompulsivnu želju za tamnjenjem kože. 
 
Pletenice
Prema dermatološkim saznanjima, čvrste pletenice mogu uzrokovati potpuni gubitak kose, a to je posebno naglašeno kod Afroamerikanki, koje ih češće nose. Riječ je o posebnom načinu gubitka kose. Kosa prvo ispada s tjemena, a onda se širi na cijelu glavu. Pogotovo je opasno držati pletenice dugo na glavi. 
 
Tetovaže
Što veći broj tetovaža, to je veći rizik za hepatitis C, pokazuju istraživanja iz 2010. godine. Pogotovo ako ste se tetovirali u neprovjerenom studiju, jer tada postoji mogućnost da se zarazite preko igle. Hepatitis C napada jetru pa možete dobiti cirozu, ali i rak, prema istraživanjima Mayo klinike. Manje su ozbiljne posljedice tetoviranja osjetljivost i crvenilo kože, a boja na koži može uzrokovati alergije. 
 
Botoks
Vrlo popularan i jednostavan način za "peglanje" bora u posljednjih nekoliko godina. Botoks je zapravo medicinski oblik otrova botulina tipa A i opušta mišiće na nekoliko mjeseci. Iako su injekcije relativno bezopasne, nuspojave mogu biti vrtoglavica, glavobolje i privremena slabost mišića. U SAD-u je botoks od 2009. godine legalan, ali uz njega stoji upozorenje da bi se otrov mogao proširiti na druge dijelove tijela. 
 
Sočiva koja proširuju oči
Novi trend koji vam vizuelno povećava oči može biti vrlo opasan, upozoravaju stručne osobe. Korisnici/e ovakvih sočiva rizikuju ozbiljne povrede oka, a moguća je i sljepoća ako se koriste bez recepta, upozoravaju iz američke Agencije za hranu i lijekove. Zato su u SAD-u zabranjene, ali se na internetu mogu nabaviti za oko 50 KM. 
 
Kreme za izbjeljivanje kože
Neki vole potamniti, a neki žele imati što bljeđi ten. Taj je trend vrlo raširen u azijskim zemljama. U mnogim kremama za izbjeljivanje kože nalaze se velike količine žive, koja je izuzetno opasna. Ona se koristi jer sprečava stvaranje melanina, pigmenta kože. Doktori/ce upozoravaju da živa može oštetiti bubrege i nervni sistem. 
 
Proizvodi za ravnjanje kose
Neki proizvodi za ravnanje kose, pogotovo oni koji se koriste u tzv. brazilskom tretmanu trajnog ravnanja, sadrže opasne hemikalije. Na primjer formaldehid, koji često uzrokuje alergijske reakcije, šteti astmatičarima te uzrokuje osipe. 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.