Trikovi protiv znojenja

avg 9, 2011 Njega

Uz nekoliko korisnih savjeta vrlo lako možete ukloniti neprijatan miris znoja nakon napornog radnog dana.
Poslije tuširanja dobro obrišite tijelo peškirom, a naročito obratite pažnju na prepone i pazuh
 
TIJELO
– Prilikom tuširanja koristite antibakterijski sapun. On će smanjiti količinu bakterija na koži i spriječiti nastajanje neugodnih mirisa.
– Poslije tuširanja tijelo obrišite kvalitetnim peškirom koji dobro upija, tako da vam nijedan dio tijela ne ostane vlažan. Naročito obratite pažnju na prepone i pregibe. Bakterije koje izazivaju neugodne mirise teže se množe na suhoj koži.
– Mijenjajte odjeću što češće. Čista odjeća od prirodnih materijala doprinosi smanjenju neugodnih mirisa.
– Ne pretjerujte s ljutim papričicama i začinjenom hranom, to podstiče znojenje. Aroma crvenog ili bijelog luka može se zadržati u znoju čak dva dana, a i crveno meso pojačava neugodan miris tijela.
 
 
 
PAZUH
– Najvažnije je da redovno uklanjate dlačice ispod pazuha jer se na njima zadržavaju bakterije.
– Poslije svakog tuširanja ispod pazuha nanesite dezodorans, a najbolji su oni bez aluminija jer ne začepljuju pore i ne remete rad žlijezda.
– Kad osjetite da vam je pazuh mokar, a niste u prilici da se istuširate, obrišite se antibakterijskom vlažnom maramicom. Kad se pazuh osuši, ponovo stavite dezodorans.
– Stres takođe pojačava znojenje. Ako se prekomjerno znojite, isprobajte recept koji posebno djeluje na području ispod pazuha: legnite i opustite se. Kada ležite na leđima, znojenje će se smanjiti ili potpuno prestati.
 
NOGE
– Prije nego što se obujete, operite noge i temeljno ih obrišite, pogotovo područje između prstiju. Stopala pospite dječijim puderom u prahu ili onim za stopala.
– Nemojte nositi isti par cipela dva dana zaredom. Obuću provjetravajte i ne obuvajte je dok se potpuno ne osuši.
– Nikada ne obuvajte cipele na bosu nogu. Noge se tada još više znoje, obuća je stalno vlažna i postaje leglo bakterija.
– Svakog dana priredite stopalima polusatnu kupku od hladnog i jakog crnog čaja. Ovaj čaj, naime, sadrži tanin, biljni polifenol koji zatvara pore znojnih žlijezda i ubija bakterije koje izazivaju neugodan miris. Poslije sedam dana znojenje će biti slabije. Tretman ponovite nakon mjesec dana.
–  Oblozi od crnog čaja pomoći će vam i ako patite od pojačanog znojenja dlanova.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.