Ublažite znake starenja

by | 16 Januara, 2013

Linijica ovdje, višak sala ondje, i tijelo već odaje koliko godina imamo ili čak čini da djelujemo i starije. Srećom, najkritičnije tačke, koje ukazuju na našu starost, moguće je ublažiti ili potpuno eliminisati uz pomoć savremene medicinske tehnologije, ali i nekih kućnih trikova.

MRLJE NA RUKAMA

Gubitak kolagena čini da vene budu vidljivije, ali utječe i na pojavu tamnih mrlja i ostalih oštećenja prouzrokovanih suncem.
* Kod kuće: Svakodnevno, bez obzira na godišnje doba, prije izlaska iz kuće mažite nadlanice kremama sa zaštitinim faktorom, kako biste spriječili dalja oštećenja, a ruke sve vrijeme moraju biti i hidrirane, kaže njujorška kozmetičarka Lisa Airan.
* Kod stručnjaka: Laserski tretmani mogu obnoviti oštećenja na koži, a filteri popuniti dio pod kožom. Postoji i fotodinamička terapija (tretman zasnovan na zračenju svjetlošću), koja može podstaći proizdvodnju kolagena i ukloniti tamne mrlje na rukama.

“ĆUREĆI” VRAT

Linije na vratu koje daju efekt “ćurećeg vrata” oduvijek su bile noćna mora žena u izvjesnim godinama, ali moderno doba ne obećava promjene na bolje. Naprotiv. U porastu je fenomen “kompjuterskog lica”, kojeg je uočio plastični hirurg dr Michael Preger. Riječ je o pojavi koja prouzrokuje znakove starenja kod osoba čiji posao zahtjeva višečasovno sjedenje ispred kompjutera.
“Ako se tokom gledanja u kompjuter stalno mrštite ili čkiljite, vremenom ćete biti prekriveni borama, a ako većinu vremena provodite gledajući u tastaturu, vratni mišići će vam se skratiti, omlitaveće, a vi ćete završiti sa naboranim, takozvanim “ćurećim” vratom”,istakao je dr Preger.
* Kod kuće: Preger savjetuje svim ženama da redovno istežu vratne mišiće, kao i da pored računara postave ogledalo da bi mogle da vide da li se mršte kada gledaju u ekran. Ostali stručnjaci, za slučajeve “ćurećeg” vrata, predlažu da blago masirate osjetljivu kožu kremama koje obezbeđuju vlažnost, a sadrže peptide koji stimulišu proizvodnju kolagena.
* Kod stručnjaka: Tretmani fraksel laserom pokazali su se veoma uspješnima. Riječ je o najsavremenijem tehnološkom sredstvu iz oblasti estetske medicine, dermatologije i plastične hirurgije, uz pomoć kojeg se u tkivo precizno prenosi energija i tako podstiče stvaranje kolagena. Rezultati tretmana vidljiviji su poslije nekoliko sedmica. Uz tretman fraksel laserom poboljšava se kvalitet kože, a botoksom postižemo omekšavanje neprijatnih vertikalnih linija na vratu. Neki doktori koriste za ovaj problem i uređaj “thermage” (koža se zateže uz pomoć radio-talasa) ili “ReFirme” (navodno je uz pomoć ovog uređaja kožu vrata “ispeglao” Tom Cruise).

OPUŠTENE GRUDI

Gubitak tkiva i masne naslage čine da grudi počnu gubiti svoju punoću. Gravitacija, dojenje, smanjenje nivoa estrogena… sve to utječe na opuštanje grudi.
* Kod kuće: Stanite ispred ogledala, okrenuti sa strane i sa laktovima savijenim pod uglom od 90 stepeni. Kada pogledate grudi, one bi trebalo da se nalaze tačno na sredini između laktova i ramena. Ako se nalaze niže, to za početak znači da treba da zategnete bretele na brushalteru ili da promijenite model.
* Kod stručnjaka: Potražite pomoć profesionalnog fitnes trenera koji će vam pokazati najefikasnije vježbe za zatezanje mišića grudi.

IZBORANA KOLJENA I LAKTOVI

Mlitavljenje kože stvara bore i suhe, pahuljaste “zakrpe”.
* Kod kuće: Suhu kožu hranite kremama koje sadrže amonijum laktat. Piling laktova je obavezan, po mogućstvu sa četkom.
* Kod stručnjaka: Možete razmisliti o liftingu koljena, ali postoji bolje rješenje – joga poze koje zatežu kvadricepse (stolica, ratnik I i ratnik II) i kožu i mišiće koji ih okružuju. Ako vam je to baš veliki problem, razmislite o injekcijama za zatezanje kože.

LINIJICE I BORE

Gubitak kolagena i elastičnosti smanjuje volumen kože, stvarajući bore. Ponavljanje nekih mišićnih radnji – smijanje, buljenje u kompjuterski ekran, pušenje… Sve to stvara bore oko usta.
* Kod kuće: Preventiva je najbolji tretman, tvrdi Tina B. Vest, dermatolog iz Atlante. Ona predlaže da rutinskoj njezi kože dodate i ovo: antioksidanse (bore se protiv slobodnih radikala), zaštitno sredstvo prije svakog izlaska na sunce (najmanje zaštitni faktor 30) i retinoide.
* Kod stručnjaka: Posavjetujte se sa ljekarima u vezi sa botoksom, filerima i laserskim tretmanima. U principu, razmislite o botoksu za gornji dio lica (naročito čelo) i filere za donju polovinu lica (bore smijalice, tanke usne…). Ali, ni u čemu nemojte pretjerivati.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.