‘Zločini’ koje u ime ljepote svakodnevno činimo

nov 9, 2011 Njega

Pretjerujete li i vi s hidratantnom kremom, na kosu ‘trpate’ regenerator kako biste je ‘omekšali’ ili stavljate maskaru u trku? Ako ste mislili da takva nemarnost prolazi bez posljedica, grdno ste se prevarili.
Svi već dobro znamo da spavanje sa šminkom donosi začepljene pore i akne i da, ma koliko nas to vuklo, ne bismo trebali istiskivati bubuljice ukoliko ne želimo da se kasnije stidimo ‘izrovanog’ lica. Koji su to najčešći zločini koje u ime ljepote svakodnevno činimo, a nemamo pojma da time prizivamo nevolje? 
 
Pretjerivanje s hidratantnom kremom
Hidratacija je dobra za kožu? Da, ali ukoliko ne pretjerate. Ako ste se uhvatile kako umjesto nježne, mekane kože gledate u sjajno, masno i znojno lice, s kojeg otpada šminka, sada znate u čemu je problem. Smanjite količinu kreme, dovoljno je onoliko koliko vam može stati na vrh prsta (prst ne koristite kao lopaticu za vađenje kreme, nego samo umočite vrh prsta u kremu i brzo izvadite) i svakako izbjegavajte mazanje T-zone. 
Regenerator (ni)je vaš prijatelj
Jasno da svi volimo mekanu i sjajnu kosu, pa zato pri svakom pranju koristimo regenerator, posebno ako bojimo kosu. Priznajte, mislili ste da nema veze ako vam na dlan ispadne više regeneratora nego što je potrebno? Prevarili ste se: kosa koja strši s glave, koja je suha i beživotna, takva je upravo zato jer ste je ‘ugušili’ regeneratorom. 
 
Ne biste ga trebali nanositi na korijen kose, nego isključivo na vrhove. Ispucala kosa sasvim sigurno neće ‘oživjeti’ ako je ‘utopite’ u regenerator, taj se problem rješava isključivo šišanjem. Štaviše, vašoj kosi nimalo neće smetati ako dotični proizvod koristite prilikom svakog drugog pranja kose. 
 
Frizer iz pakla
Frizeri se razumiju u kosu, ali ne čitaju misli i ne znaju što želite postići novom frizurom. Nemojte im prepuštati odluke: budite veoma precizni i jasni kakvu frizuru želite, koju dužinu i boju, donesite im fotografije, isječke iz kataloga, časopisa… Ako ste lijeni, niko vam nije kriv što ćete iz frizerskog salona izletjeti bijesni i svjesni da ćete se nekoliko mjeseci družiti sa šeširima i maramama. 
Ignorisanje uputa na proizvodima
Postoji valjan razlog zašto na proizvodima kao što su maske za lice postoje upute i rok upotrebe. Ako masku na licu ostavite pet minuta duže, nećete izgledati bolje, ali to bi moglo oštetiti kožu ili uzrokovati nastanak osipa. Kada koža reaguje na vaše ‘zločine’, upaljeno područje umirite aloa verom, javite se dermatologu i izbjegavajte proizvode za njegu lica sve dok ne ozdravite. Kako biste izbjegli ovakve neželjene situacije, svakako pročitajte upute na proizvodu koji namjeravate upotrijebiti. 
 
Konjski rep je vaš neprijatelj
Neprestano nosite konjski rep ili one ‘Oliva’ punđe na glavi? Konjski rep i stroga punđa mogu dovesti do lomljenja kose i slabljenja korijena. Pronađite neke zanimljive ‘rajfove’, ispletite labavu pletenicu ili nosite opušteno vezani konjski rep, koji je, uostalom, trenutno u modi. 
 
Neodgovarajuća boja pudera
Žene u prosjeku godišnje potroše oko 150 eura na puder čija nijansa uopšte ne odgovara boji njihovog tena. Isprobajte što više različitih nijansi na dnevnom svjetlu, a ne pod neonskim osvjetljenjem. Na ovaj ćete način uštedjeti novac i bićete mnogo sretniji zbog besprijekornog tena. 
 
Brzinsko šminkanje i ispadanje trepavica
Čak i ako ste u velikoj žurbi pa se šminkate ‘u letu’, maskaru morate da nanesete od korijena do vrha trepavica. Ako samo protrljate vrhove trepavica, one će izgledati slijepljeno i teško, a težina će i ubrzati njihovo ispadanje. Zbog toga je neophodno zabaciti glavu unatrag i četkicom pokušati zahvatiti trepavice od korijena od vrha. 
 
Čišćenje lica prije spavanja
Aljkavo čišćenje kože lica uzrok je 80 posto kožnih bolesti. Zato dodatni losion, tonik i vatice ostavite pored kreveta kako bi vam neprestano bili pri ruci.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.