“Hemija” nije dovoljna da bi veza opstala, a evo i zašto…

by | 6 Novembra, 2020

Nerealna očekivanja partnera (jedno od drugog) danas su jedan od čestih razloga razvoda!

Do zablude o kompatibilnosti između partnera dolazi zbog uticaja njihovih hormona na samom početku veze, ili kako bi psiholozi to rekli, tokom perioda “dobre hemije”. U toj fazi, partneri su zaslijepljeni svojom požudom, a kada ona nestane, oni shvate da su možda napravili pogrešan izbor kada su odlučili da uđu u vezu.

Istraživači su za potrebe jedne studije pitali 362 pojedinaca da im objasne šta za njih znači “dobra hemija” među partnerima. Samo 9% ispitanika su je u svom odgovoru asocirali sa ljubavlju, dok je velika većina izjavila da dobra hemija ima više veze sa biološkom reakcijom i uzajamnom požudom.

Hellen Fisher, antropološkinja sa Ratgers univerziteta, smatra da ljubav možemo podijeliti u tri faze: period požude, period privlačnosti, i period privrženosti. Prva faza nije ništa drugo nego period “dobre hemije”, tokom koga u našem organizmu “kolo vode” estrogen i androgen, ženski i muški polni hormoni.

Tek kasnije, kada je uticaj hormona manji, dobijamo jasnu predstavu o partneru, a i on o nama. U tim trenucima, mi shvatamo da on/ona nije savršen/a kao što se činilo na početku. To, međutim, ne znači da veza nema budućnost. Tek kada prođe period “dobre hemije”, mi stvarno upoznajemo svog partnera i počinjemo da razmišljamo o stvarima koji su bitne za naš odnos, a da nemaju veze sa sirovom privlačnošću.

Iz tog razloga važno je da ne srljamo u vezi i obećavamo jedno drugom stvari za koje nismo sigurni da li možemo da ih ispunimo. Ako pustimo da se sve dešava spontano, vrlo brzo nakon perioda “dobre hemije” biće nam jasno da li je osoba s kojom smo u vezi ona prava ili je možda bolje da ne trošimo jedno drugom vrijeme uzalud.

Izvor: novosti.rs Foto: Guliver/Getty Images

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.