Jasni znaci da se romansa pretvara u nezdrav odnos i da je vrijeme za povlačenje

by | 10 Maja, 2020

Ponekad, čak i kada uvidimo da je našoj vezi došao kraj, neko vrijeme zavaravamo sebe, da je to samo faza koja će proći. A šta ako ta faza ipak ne prođe? Kako da znate kada je pravo vrijeme da okončate odnos koji prerasta u nezdravu vezu.

Jedan od prvih signala nezdrave veze jeste kada primijetite da i dalje čekate da se vaš partner promijeni, umjesto da ga prihvatite. Čak i parovi, koji su u dugim sretnim vezama, svakodnevno rade na svom odnosu, a vi i vaš partner ste posustali. Ako više niste spremni da se zajedno trudite, vrijeme je da svako krene svojim putem.

Evo nekoliko jasnih znakova da je vaša veza prerasla u odnos koji nema perspektivu.

1. Posesivnost

Jedan od prvih znakova nezdrave emotivne veze je posesivnost. Ako vaš partner u svakom trenutku želi da zna gdje ste i sa kim i ima potrebu da doslovno kontroliše vaš život, biće vam jasno da je vrijeme da izađete iz odnosa koji vas guši i ne prija vam.

2. Konstantno se raspravljate

Čini se da vaš partner samo čeka priliku za raspravu. Ovo je jedan od prvih signala da on ne uživa u vašem odnosu i da želi da vas napusti, a ako je već tako zašto da učestvujete u toj agoniji.

3. Stalno prebacuje krivicu na vas

Konstantno se trudi da vam pokaže, kako ste vi razlog što više niste sretni kao ranije, ali ako biste poveli razgovor o njegovim postupcima, uvijek bi skrenuo temu i odbio da prihvati svoju krivicu. Ne želite da budete sami u vezi čak i kada je riječ o krivici.

4. Ne pristaje na kompromis

Da bi veza bila uspješna, potrebno je da obje strane pristanu na kompromis. Međutim, ako vaš partner nije spreman za kompromis, onda vaša veza više nema smisla.  Ne možete sami da se borite za vezu, da budete spremni na promjene i prilagođavanje, a da partner nije uz vas.

5. Sputava vas

Ako vas veza u kojoj ste sputava u daljem razvoju i napretku, onda jednostavno morate krenuti dalje, jer vaš partner treba da vas motiviše da se razvijate, a ne da vas sputava.

6. Budi najgore u vama

Postajete sve nervozniji kada ste zajedno. Zatvoreni ste i više niste osoba kakva ste inače. Jedan od osnovnih znakova da je veza spremna za raskid je kada osjetite da gubite sebe.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/Foto: Getty Images

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.