KAKO DA GA PREBOLITE U 6 FAZA?

by | 23 Marta, 2011
Ne, ne reagujete prenaglašeno i ne ponašate se kao razmaženo dijete. Poslušajte savjete eksperata koji će vam pomoći da postepeno prevaziđete krizni period i da se potpuno “izliječite“!
On vas je prevario ili je jednostavno shvatio da niste jedno za drugo, šta već, i… vama se istog trena srušio svijet. Raskid emotivne veze je jedan od najtraumatičnijih događaja u životu, naročito ako ste očekivali da sa “dotičnim” osnujete porodicu (ili ste to već učinili). Pitali smo psihologe šta sve možete da očekujete u periodu oporavka i dobili ohrabrujuće vijesti. Ukratko, bez obzira na fazu u kojoj se nalazite poslije raskida, ne brinite. Postepeno ćete prevazići sve i na kraju ćete biti OK!
 
1-2 sedmice nakon raskida
FAZA PORICANJA
 
Činjenično stanje Rekao vam je da je gotovo, ali vi ste još uvijek ubijeđeni da se radi samo o krizi ili privremenom prekidu. Neke žene nastavljaju normalno da se ponašaju, čak i ne pomenu raskid prijateljima i porodici, jer se nalaze u fazi poricanja. Druge žene se pretvaraju u “progonitelje” svog bivšeg.
Najvjerovatnije ćete… Slati očajničke poruke.
Najvjerovatnije nećete… Prestati da se pojavljujete na mjestima na koja on odlazi.
Vaš zvjezdani uzor Sienna Miller Nakon što ju je suprug Jude Law prevario sa dadiljom njihove djece, Sienna je otputovala na Maldive, gdje se prepustila uživanju u koktelima i masažama. Volimo da zamišljamo scenu kako razgovara sa preljubnikom: “Izvini? Šta si rekao? Prekida se veza… na jahti nema dometa… čekaj, kapetan mi dodaje piće…”
Savjet eksperta Promjena okruženja i situacije je dobra ideja. Naravno, Maldivi nisu za svačiji džep, ali vikend kod roditelja ili prijatelja imaće isti učinak. No, prije nego što krenete, ostavite prijateljici svoj mobilni telefon (isključite ga!). Da, ozbiljno to mislimo!
Prekinite svaki kontakt sa bivšim Nemojte da zovete, niti da se viđate sa njim. Prekid svakog kontakta najbrže će zaliječiti rane. Izbrišite njegovo ime i broj iz telefonskog
imenika, njegovu e-mail adresu, kontakt na facebooku… SVE! Teško je, ali ako to ne uradite, nećete uspjeti da se oporavite. Zapravo, zamislite ga sa novom ženom. To će vas trenutno slomiti, ali na duže staze, to je najbolji metod opstanka.
 
 
2-4 sedmice nakon raskida
FAZA POVLAČENJA
 
Činjenično stanje Prijatelji pokušavaju da vas oraspolože i motivišu da počnete da se bavite nekom novom aktivnošću, ali vi želite samo da odete kući i zabijete glavu u jastuk. Niste jedini – statistike pokazuju da je raskid tek svake desete veze obostran, a brojne studije pokazuju da je zdravije ispoljiti osjećanja nego ih zadržavati za sebe.
Najvjerovatnije ćete… Preskočiti poneko tuširanje i pranje kose (koristićete suhi šampon) i obući ćete iste pantalone tri dana zaredom.
Najvjerovatnije nećete... Odlaziti na pilates.
Vaš zvjezdani uzor Kylie Minogue Nedugo nakon raskida sa Olivierom Martinezom i oporavka od tumora dojke, australska pjevačica se pojavila na otvaranju izložbe (posvećene njenom stilu odijevanja) optočena dijamantima.
Savjet eksperta Iako je tugovanje neminovno i potrebno, takođe morate da započnete nov život. Ako osjećate potrebu da ostanete kod kuće i slušate tužne pjesme, uradite to. To je vaše pravo i potreba. Međutim, u određenom trenutku morate da se fokusirate na pozitivne aspekte vaše ličnosti i života. Možete naizmjenično da tugujete i izlazite u društvu.
Spriječite pojavu depresije Nemojte predugo ostati u “kućnom pritvoru”. Ne prepuštajte stvari slučaju – morate spriječiti pojavu depresije. Ako osjetite da vam se to dešava, ne oklijevajte da zatražite pomoć prijatelja ili stručnog lica.
 
 
6 sedmica nakon raskida
FAZA BIJESA
 
Činjenično stanje Kipite od bijesa! Odjednom vam postaje jasno zbog čega ostavljene žene bacaju partnerovu odjeću kroz prozor ili uništavaju sve njegove poklone.
Najvjerovatnije ćete… Pokupiti svaku i najsitniju stvar koju ste kupili tokom veze i ponijećete ih sa sobom.
Najvjerovatnije nećete… Sagledati stvari iz njegove perspektive.
Vaš zvjezdani uzor Cheryl Cole
Naviknuta na showbiznis, Cheryl je ignorisala komentare u tabloidima o njenom razvodu od britanskog fudbalera Ashleyja Colea, nabacila širok osmijeh i pobjednički stav i osvojila srca svih Britanaca. Zar uspjeh nije najbolja osveta? 
Savjet eksperta Iako je bijes očekivana reakcija kada vas partner napusti, na duže staze je bolje visoko podignuti glavu i biti bolja osoba. To će vam pružiti osjećaj kontrole. Osim toga, bez obzira na to što vaš partner djeluje ravnodušno, vi ne znate koliko mu je teško. Iako vam osveta djeluje bezazleno, posljedice mogu da budu teške i nepopravljive.
Ne pretjerujte u osveti. Na kraju bi vaša delja, koja ste učinili u afektu, mogla da vam se vrate kao bumerang – i to već u narednoj vezi.
 
2-3 mjeseca
nakon raskida
FAZA OTKRIVANJA GUBITKA
 
Činjenično stanje E, da – osjećate se i izgledate kao potpuno nova osoba.
Najvjerovatnije ćete… Zaboraviti da ste uvijek odlično izgledali u uskim haljinama.
Najvjerovatnije nećete… Ostati u okviru vaših materijalnih mogućnosti. 
Vaš zvjezdani uzor Anne Hathaway U miru svoje zatvorske ćelije, prevarant Raffaello Follieri imao je mnogo vremena da razmišlja o transformacijama svoje bivše djevojke – samo nekoliko mjeseci nakon raskida 2008. godine, Anne je ošišala kosu i pojavila se na naslovnoj strani američkog izdanja magazina Vogue.
Savjet eksperta Šišanje može da izazove osjećaj kao da ste “odsjekli mrtve krajeve prošlosti”. Osim fizičke transformacije, mnoge žene nakon raskida počinju da kupuju garderobu i modne detalje i potpuno mijenjaju stil (da ih ne bi podsjećao na propalu vezu).
Psiholozi se slažu da je transformacija izgleda odličan podstrijek za sticanje samopouzdanja, naročito za žene koje nisu navikle da izlaze bez partnera.
Pritisnite kočnicu! Ne pretjerujte u kupovini. Statistike pokazuju da žene, naročito mlađe, nakon razvoda povećavaju troškove za oko 20 posto.
 
4-6 mjeseci nakon raskida (ili ranije)
FAZA OŽIVLJAVANJA PROŠLOSTI
 
Činjenično stanje Novi tip je označen kao “loša ideja”, ali vas to ne sprečava da spavate sa njim i sanjate o djeci koju ćete mu roditi. Muškarac nakon raskida je obično slika i prilika bivšeg partnera.
Najvjerovatnije ćete… Vjerovati da je budućnost sa takvim tipom jedina prava.
Najvjerovatnije nećete… Shvatiti da je velika razlika u godinama (ili stavovima, ciljevima…) glavna prepreka za sreću.
Vaš zvjezdani uzor Halle Berry Kada su joj se konačno smučila nevjerstva Erica Beneta, američka oskarovka je započela vezu sa jednim od najplaćenijih muških modela Gabrielom Obriem, koji je deset godina mlađi od nje. Par je dobio kćerku Nalu, ali kasnije se razišao. 
Savjet eksperta Veze u ovoj fazi oporavka od raskida omogućavaju vam da ponovo uživate u sebi i da shvatite da ste (konačno) raskrstili sa bivšim. Žene često, doduše podsvjesno, biraju muškarce koji karakterno podsjećaju na njihove bivše, jer im je veza sa takvim čovjekom poznata i “programirane” su da misle da je sigurna. Što se tiče razlike u godinama, istraživanja pokazuju da su šanse za uspjeh veće ako su partneri sličnih godina života. 
Zadržite nešto za sebe Ne pokazujte otvoreno da ste gladni ljubavi i pažnje kao pas. Nakon izlaska iz veze, mnogo ste ranjiviji nego što mislite. Zadržite nešto za sebe. Možda ćete odmah naći pravog, ali to se ne dešava baš često.
 
 
6-9 mjeseci nakon raskida
FAZA KONAČNOG PRIHVATANJA
 
Činjenično stanje Možete da sretnete bivšeg, a da vam ne zalupa srce – ili da ga nečim
gađate.
Najvjerovatnije ćete… Slušati “vašu pjesmu” bez suza.
Najvjerovatnije nećete… Željeti da vam bude prijatelj – bar ne još. 
Vaš zvjezdani uzor Cameron Diaz Bili su par četiri godine, ali raskid nije spriječio Cameron i Justina Timberlakea da zajedno rade u nastavcima filma Šrek, kao i u aktuelnoj komediji Zločesta učiteljica. “Dragi smo jedno drugom. On je supertalentovan”, kaže Cameron. 
Savjet eksperta Prihvatanje je dug proces, ali usput ćete doživljavati male pobjede koje će vas motivisati da u tome istrajete. Očekujte da ćete se dobro osjećati nekoliko dana, ali da će nakon toga uslijediti emotivni pad. Ipak, sigurno će doći trenutak kada danima uopšte nećete pomisliti na njega. Osjećaj da ste povratili svoj život, da ste se “izliječili”, pruža enormno zadovoljstvo. 
Ne trudite se da sačuvate prijateljstvo sa bivšim Psiholozi kažu da je to moguće, ali da iziskuje mnogo truda. Ako je raskid bio jednostran, bilo bi najbolje da podvučete konačnu crtu ispod tog dijela vašeg života. To će vam omogućiti da budete slobodni i neopterećeni kada se pojavi onaj pravi.
 
Tekst: Nataša Ćovin Foto: Shutterstock, Dreamstime, Sipa
 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.