Mini-test: Odgovorite na 10 pitanja i saznajte da li je ON PRAVI!

okt 6, 2020 Ljubav

Izbor emotivnog partnera je jedan od najvažnijih izbora u životu! Ali, nisu nam isti kriterijumi sa 20, 30, 40 godina ili 50 godina. S godinama postajemo zreliji i mudriji, pa se i naša projekcija “onog ili one prave” mijenja.

Koje su osnovne razlike u kriterijumima prilikom izbora partnera u ranoj mladosti, srednjim godinama ili zrelom dobu, otkriva nam psiholog i psihoterapeut Elena Kuzmanović: “Sa 20 godina nas vode strasti i povezanost uglavnom zasnivamo na privlačnosti i često na suprotnostima, jer još upoznajemo sebe, čak i kroz te odnose.”

Tada su veze burnije i dramatičnije, kao i naša osjećanja. Složeniju sliku partnera počinjemo da posmatramo u tridesetim godinama, jer smo zreliji i donosimo odluku o zasnivanju porodice, ako to želimo. Tada nam nije primarna privlačnost, mada je i dalje veoma važna, ali gledamo i širu sliku osobina, sličnih ciljeva, porodičnog okruženja i bolje procjenjujemo partnera na osnovu iskustva.

U četrdesetim se više fokusiramo na osobine partnera i našu kompatibilnost, ali sa više opuštenosti i zrelosti, jer nema toliko jakog pritiska, ili mu barem ne podležemo kao ranije. Svjesniji smo sebe i sopstvenih potreba.

Ljudi sa 50, 60 i 70 godina rjeđe sebi daju šansu da pronađu nove partnere, zbog predrasuda da to više nije za njih, međutim, ljubav je moguća u svakom dobu. Tada je izbor partnera najzreliji, jer je lišen očekivanja i lakše se izdvaja suština šta nam je najbitnije kod voljene osobe.

“Da bismo pronašli odgovor na pitanje da li pored sebe imamo pravog partnera ili partnericu, trebalo bi da obratimo pažnju na 10 pokazatelja, koji nam jasno signaliziraju da smo napravili dobar izbor”, kaže za Novosti Kuzmanović.

#1 Da li osjećate jaku i zrelu ljubav,
#2 da li ste bliski i povezani sa partnerom,
#3 da li ga poštujete,
#4 da li imate kompatibilan sistem vrijednosti,
#5 da li imate zajedničke ciljeve i planove,
#6 da li imate želju da sa partnerom dijelite prostor i vrijeme,
#7 da li se odnos stalno razvija na bolje,
#8 da li ste fizički kompatibilni,
#9 da li vam prija dodir,
#10 da li postajete bolja osoba?

Izvor: novosti.rs Foto: Guliver/Getty Images

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.