Ima li način upoznavanja veze s razvodom?

by | 11 Novembra, 2021
Način upoznavanja i razvod

Šta mislite ima li način upoznavanja veze s razvodom? Da li se vaš prvi susret desio u virtuelnom ili realnom svijetu – izgleda – ima veze s tim da li će vaša veza ili brak opstati. 

Sada više nije čudno da se mnogo parova upoznaje online. Način na koji upoznate partnera ili partnericu može da bude u vezi s tim koliko dugo ćete ostati zajedno. Marriage Foundation iz Velike Britanije sprovela je istraživanje u kojem su ljude koji su bili ili trentno jesu u braku, kako su upoznali supružnika. Rezultati su pokazali da postoji velika vjerovatnoća da će brakovi brzo završiti za one parove koji su se upoznali preko interneta. Njihov “rok trajanja”, sudeći prema ovom istraživanju, je oko tri godine.

Ima li način upoznavanja veze s razvodom?

U istraživanju je učestvovalo 2.000 ljudi, a odgovarali su na pitanje gdje su upoznali svoje sadašnje ili bivše supružnike. I čini se da sve popularnija metoda upoznavanja – ona u virtuelnom svijetu – predviđa kratak brak.

Oko 12 % parova koji su se upoznali posredstvom Internet platformi razveli su se u roku od tri godine braka, u poređenju s osam procenata parova koji se znaju od škole/fakulteta, šest procenata koji su se upoznali na poslu, tri procenta u baru ili društvenim izletima i dva procenta preko prijatelja ili porodice.

Pročitajte i… Mitovi o razvodu u koje treba da prestanete da vjerujete

Kako godine idu, raste vjerojatnoća da će se parovi koji su se upoznali online rastati!

Stopa razvoda za svaku grupu raste kako godine prolaze. U prvih pet godina braka, parovi koji su se upoznali uz pomoć Interneta i dalje su oni koji će se najvjerovatnije razvesti, s 15 % ispitanika. ali, stopa razvoda parova koji su se upoznali na poslu ne zaostaje puno i iznosi 13 %.

Način upoznavanja i razvod

Foto: Zinkevych / iStock via Getty Images Plus

Statistika razvoda

A u prvih 10 godina braka, razvodi među parovima koji su se upoznali na poslu znatno nadmašuju one kod internet upoznavanja i to 24 do 20 %. S 15 % odnosno 13 %, parovi koji su se upoznali preko prijatelja i porodice te parovi koji su se upoznali u školi imaju najmanju vjerovatnoću da će se razvesti u roku od 10 godina.

Postoji li razlog zašto se “online parovi” suočavaju s ovim rizikom od razvoda? Zašto je veća vjerovtnoća da će se parovi koji su se upoznali online rastati? Pa zašto je veća vjerovatnoća da će se parovi koji se upoznaju na Internetu razvesti u roku od tri godine?

Pročitajte i… Sretan i stabilan brak otkrivaju ove tri stvari

Zaključak – problemi nisu nepremostivi

Autor studije Harry Benson piše u svom zaključku da su, u poređenju s onima koji se upoznaju preko prijatelja ili porodice, oni jedno drugom “relativni stranci”.

“Prikupljanje pouzdanih informacija o dugoročnom karakteru osobe s kojom izlazite ili se vjenčate je očito teže za parove koji se susreću na internetu bez doprinosa zajedničkih prijatelja ili porodice”, piše Benson i dodaje: “Za Internet parove, društvene veze između porodice i prijatelja moraju se formirati od nule, a ne biti dobro uspostavljene godinama ili čak decenijama”.

Međutim, ovi problemi nisu nepremostivi, pogotovo s vremenom. On nastavlja: “Činjenica da dodatni rizik nestaje nakon prve tri godine braka ukazuje na važnost društvenog kapitala koji se dugoročno uspostavlja kroz porodicu i prijateljstvo”.

Uglavnom, kako parovi rastu zajedno i postaju dio međusobnih života, više im ne nedostaju te informacije ili veze.

ljepotaizdravlje.ba

Vasyl Dolmatov, Zinkevych / iStock via Getty Images Plus

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.