Imate li vi problem sa finansijskom nevjerom?!

nov 21, 2020 Stvarni život

Novac i finansijski problemi i službeno su najveći uzrok svađa u braku, a laži o novcu slobodno možemo zvati i svjedocima razvoda, tvrde bračni savjetnici. Čak 80 posto brakova završilo je razvodom zbog finansijskih nesuglasica, a iako je rijetkost naći supružnike koji imaju isti pogled na finansije, od toga je bitnije koliko su oni iskreni. Finansijska nevjera događa se kada parovi s kombiniranim finansijama lažu jedno drugom o novcu, a stručnjaci ističu kako je to sve veći problem u kriznim vremenima, piše Investopedia.

Novac tako postaje ljubavnik novog doba jer je finansijska nevjera manje očekivana. Nekontrolirano trošenje zajedničkog budžeta, otvaranje tajnog računa, odljepljivanje cijena i skrivanje novih stvari na dno ormara, bacanje kutija za cipele ili ambalaže u kantu za smeće samo najvještiji lašci mogu skrivati na duge staze. Zavaravajući se da je riječ o tzv. bijelim ili dopuštenim lažima, ovisnici o peglanju kartica ulaze sve dublje u minus, a popis laži strahovito raste. U finansijskoj nevjeri spolovi su ravnopravni, a stručnjaci to objašnjavaju time što trošenje novca u mozgu aktivira iste centre kao i kokain. Baš kao i klasična nevjera, razdvaja partnere polako, ali sigurno izjedajući povjerenje i povezanost među supružnicima.
Tajna ušteđevina

Načelno ne postoji ništa loše u štednji, osobito u razdoblju teške finansijske krize. Ipak, ušteda jednog partnera bez da druga strana za taj novac zna svojevrsna je prevara. Bilo da je riječ o ‘fondu za crne dane’ ili pak nekoj vrsti osiguranja u slučaju rastave braka, očita je namjera tajenje. Toga u ravnopravnom odnosu koji funkcionira ne može i ne smije biti, ističe kolumnistica i finansijska savjetnica Carolyn Hox. Ipak, kaže kako je sasvim normalno da muž ili žena stave sa strane neki sitan novac za šoping, čašćenje s prijateljima ili hobi, no odvajanje većih suma svakako je pokazatelj nepovjerenja i u partnera, i u brak.

Jedini lijek je otvoren razgovor

Partneri koji ne mogu razgovarati o potrebama najčešće postaju finansijski nevjerni. Temeljni razlog loše komunikacije je strah od supružnikova neodobravanja, a jedini protulijek je otvoreni razgovor i planiranje. Stručnjaci kažu kako je važno ne optuživati, već prikupiti činjenice i razgovarati o prioritetima i šta učiniti s njima. Svi računi moraju biti otvoreni objema stranama na uvid i raspravu. Pokušajte pronaći zajedničke ciljeve na kojima ćete oboje raditi. Ako ima puno duga, napravite plan za njegovu otplatu i plan za zaustavljanje iskakanja novih dugova.

24sata.hr

LittleBee80/Getty Images

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.