Istraživanja potvrdila: Obrezivanje ne umanjuje užitak muškarca

jan 31, 2021 Stvarni život

Obrezivanje se do unazad 20-tak godina pripisivalo vjerskoj praksi, a danas se sve više muškaraca obrezuje iz zdravstvenih i higijenskih razloga. Česta praksa obrezivanja nametnula je i pitanje koliko i da li to smanjuje užitak muškarca, na šta je jedno australsko istraživanje odgovorilo da taj tretman uopće nema nazadne efekte u tom smislu. 

Naučnici sa Univerziteta Sydney obradili su podatke više od 40.000 muškaraca te potvrdili da obrezivanje nema efekta na seksualnu funkciju, osjet, seksualni podražaj niti zadovoljstvo muškarca, piše Daily Mail. 

Više od polovine muškaraca obuhvaćenih studijom bili su obrezani, a 24 mjeseca nakon obrezivanja 99,9 posto njih nisu imali nikakvih smetnji u seksualnom životu te su bili zadovoljni zahvatom. Oko 72 posto njih tvrdilo je kako im se osjetljivost u penisu nakon obrezivanja čak i povećala, a kod 19 posto njih je ostala ista.

Za 63 posto muškaraca obrezivanje je imalo i dodatnu prednost te kažu kako nakon njega lakše postižu orgazam, dok 22 posto nije primijetilo razliku. Osim toga, naučnici su utvrdili kako obrezivanje nema negativan efekt na održavanje erekcije.

Dodaju kako su zdravstvene dobrobiti obrezivanja medicinski dokumentirane, pa tako obrezani muškarci imaju manji rizik zaraze HIV-om i drugim spolnim bolestima, ali i manji rizik od nastanka raka prostate.

Naučnici sa Univerziteta Washington su utvrdili da se na obrezanom penisu nalazi i dvostruko manje bakterija, ali su i manje mogućnosti zaraze herpesom, genitalnim bradavicama, pa čak i HIV-om.

– Uklanjanjem kožice povećava se dotok kisika, smanjuje vlaga i mijenja ekosistem organa – objasnio je voditelj studije, dr. Lance Price.

On planira daljnje studije u kojima će otkriti kako uklanjanje kožice utječe na smanjene rizika HIV infekcije kroz analizu odgovora citokina, signala mehanizama imuniteta.

Praksa obrezivanja česta je u SAD-u, no taj trend se sve više širi i u drugim razvijenim zemljama, a stručnjaci tvrde da sam postupak ne umanjuje zadovoljstvo u seksu te ima znatne prednosti s higijenskog stajališta.

24sata.hr

Denisfilm/Getty Images via Guliver

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.