Odnos 80:20 govori sve o vašoj vezi! Evo o čemu je riječ…

maj 16, 2018 Stvarni život

Za neke parove vrlo je lako predvidjeti hoće li raskinuti ili ne, a nečiji nas raskidi (ili ostanak u vezi) i te kako iznenade. Ali, za Johna Gottmana, poznatog stručnjaka za veze koji se bavi odnosima parova, prognoza o raskidu ne predstavlja veliki problem.

Zahvaljujući svom posebnom pristupu može predvidjeti mogućnost za raskid ili razvod s čak 90 postotnom točnošću. Riječ je o pravilu 80:20 koje pokazuje koliko je realno očekivati da će par raskinuti.

Konkretno, ako par želi uspješnu vezu, odnos pozitivnih i negativnih interakcija mora biti upravo u ovom omjeru – 80 posto pozitivnih, 20 posto negativnih.

Ovih 20 posto negativnih su interakcije koje se provlače kroz vezu od samog početka i nije izgledno da će se ikada riješiti, a on to ne predstavlja kao veliki problem.

Gottman kaže da se parovi moraju fokusirati na ovih 80 posto i pokušati izvući što više iz njih.  Ako je vaš odnos poljuljan, odnosno ako primjećujete da odnos pozitivnih i negativnih interakcija nije 80:20, vrlo je izgledno da vas čeka raskid.

Izvor: index.hr Foto: Thinkstock

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.