Prijatelji s povlasticama – za i protiv?!

maj 6, 2021 Stvarni život

Vječito pitanje bez jasnog i konkretnog odgovora, ali zbog mnogo razloga koji ne idu u korist takvog odnosa muškarci i žene ga sve češće izbjegavaju...

Ako uživate u slobodnom statusu, neobavezan seks s dragim prijateljem za kojeg nikad niste poželjeli da vam postane partner može donijeti zabavne trenutke. No podjednaka je i opasnost od loših osjećaja, upozoravaju psiholozi. Prva zabluda je uvjeravati sebe da ste samo u avanturističkom raspoloženju, a zapravo žudite za bliskošću i potporom. Tada nakon usputnog seksa (koliko god dobar bio) slijedi tupost jer nedostaje emocionalne povezanosti, napominju psiholozi.

Održavajući vezu koja to zapravo nije podsvjesno zatvarate vrata novim prilikama. Jedna od zamki neobaveznog seksa s prijateljem jest i to da vam se on može početi sviđati. Tada se “odnos snaga” mijenja jer više niste emocionalno ravnopravni, a vi riskirate povrijeđene osjećaje ako on i dalje misli da je sve po starom.

Sa “prijateljem za seks” tapkate u mjestu

Iako može biti praktično imati zgodnog prijatelja koji vam je uvijek na raspolaganju, lako dostupan seks svejedno vam odvlači pažnju i oduzima vrijeme koje biste možda proveli u upoznavanju novih ljudi. Važno je da zbog prijatelja s povlasticama ne zapostavite izlaske s drugima.

Čisto fizički odnos “ubija” emocije

U ovakvom odnosu, u kojem su ’emocije zabranjene’, mozak se nauči dizati ‘zid’ i negirati osjećaje, upozoravaju psiholozi. To je odbrambeni mehanizam kojim se štitite od povrijeđenosti. Problem nastaje kad upoznate nekog novog kome se ne možete otvoriti.

24sata.hr

Alessandro Biascioli/Getty images via Guliver

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.