Suživot prije braka zvuči mudro, ali da li je zaista tako?

by | 12 Juna, 2012
Zajednički život prije braka je pravilo savremenog života. Broj parova koji se odlučuju na suživot prije braka porastao je posljednjih deset godina. Međutim, hoće li ti parovi nužno i ostati zajedno?
Nije teško razumjeti zašto je suživot prije braka tako popularan. Zvuči mudro napraviti test i vidjeti koliko je veza jaka. No, psiholozi/ginje tvrde da to ne funkcionira tako. Nekoliko je studija pokazalo da su parovi koji žive zajedno prije braka skloniji razvodu. 
 
Osim toga, parovi koji su živjeli zajedno prije braka na kraju su bili i manje zadovoljni. 
 
Psiholozi/ginje objašnjavaju da je razlog taj jer muškarci i žene ulaze u suživot iz različitih razloga. “Neke žene se upuštaju u suživot jer vjeruju da će on dovesti do braka. I pored toga očekuju da ih muškarac zaprosi, stavi prsten na prst i kaže da će ih štititi i paziti”, kaže psihologinja Helen Nightingale. 
 
Muškarcima je, s druge strane, suživot ponekad način da odgode obavezu, jer nisu sigurni da to zapravo žele. Kasnije pristaju na brak iz čiste lijenosti – potiskujući probleme koji izlaze na vidjelo u teškim vremenima kroz koja prolazi svaki bračni par. 
 
Studija objavljena u Journal of Family Psychology pokazala je da je 19 posto onih koji su živjeli zajedno prije zaruka kasnije zatražilo i razvod, u odnosu na 12 posto onih koji su počeli živjeti zajedno nakon zaruka i 10 posto onih koji nisu živjeli zajedno prije braka. 
 
Voditeljica istraživanja Galena Rhoades sa Sveučilišta Denver objašnjava: “Mislimo da neki parovi koji započinju suživot bez jasnog dogovora o braku na kraju završe u njemu samo zato što žive zajedno.” 
 
Ukratko, parovi koji žive zajedno prije braka puno više ulijeću u brak iako to uistinu ne žele. 
 
“Vidjela sam brojne mlade parove sa problemima koji su bili zajedno četiri ili pet godina. Ali umjesto da su se zapitali jesu li ti problemi znak da nešto nije u redu, odlučili su se na brak u nadi da će sve nekim čudom nestati”, kaže psihologinja Janice Hiller. 
 
Problem je što su zajedničke finansije, pa čak i želja za djecom, krivi razlog za ulazak u brak. 
 
“Na to treba da pristanete samo ako s tom osobom želite provesti ostatak života. Razlozi ne treba da leže u finansijama ili potrebama”, kaže savjetnica za veze Francine Kay, autorica knjige Divorce Doctor. 
 
Parovi često počinju živjeti zajedno bez razmišljanja i onda ulijeću u brak kad veza zapne u teškoće. Misle da formalizovanjem mogu spasiti situaciju. Ali u braku su veća i očekivanja i svi problemi koji već postoje samo će se povećati. Ono što tolerišemo partneru/ici kod supružnika je neprihvatljivo. 
 
Parovima koji počinju zajedno živjeti tek nakon vjenčanja, suživot nije ništa lakši, samo se više trude da uspiju, zaključuju psiholozi i psihologinje. 
 
Magazin.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.