Da li je sexting zdrav?

feb 24, 2021 Seks savjeti

Jeste li se ikada zapitali kako sexting utiče na naše zdravlje?

Svejedno jeste li u dugoj vezi ili ste tek počeli vezu, međusobno slanje seksi poruka veze čini posebno uzbudljivim. Posebno u vremenima kada je stvaran socijalni kontakt ograničen, sexting nudi način da se i dalje seksualno ponašate te iskusite intimnost.

Ko češće praktikuje sexting, zadovoljniji je

Tokm istraživanja internet stranice DrEd.com, ispitano je 1.000 ljudi iz Evrope i SAD-a o seksualnom ponašanju. Pokazalo se da su oni, koji svakodnevno šalju barem jednu sexting poruku, uglavnom seksualno zadovoljniji, što zauzvrat ima pozitivan efekat na mentalno zdravlje. Tačnije, među onima koji su se “vruće dopisivali” svaki dan, 61 % je reklo da je seksualno “vrlo zadovoljno”, a kod onih koji sextaju samo nekoliko puta mjesečno, ta je brojka bila samo 33 %.

Daljnja istraživanja pokazuju da sexting može pomoći u boljem upoznavanju vlastite seksualnosti, na primjer razgovorom o sklonostima i seksualnim maštarijama. Dakle, sexting može obogatiti intimnost u vezama, ali i samo zadovoljstvo.

Žene će vjerovatnije češće požaliti sexting

Kao i sa svime što se događa na Internetu, naravno, morate biti oprezni i prilikom slanja i primanja seksualnih poruka ili fotografija, jer i ovdje postoje određene opasnosti. Posebno mlade žene često doživljavaju da im šalju neželjene slike ili poruke. Objavljivanje osjetljivih materijala takođe predstavlja rizik

Istraživanje koje su proveli Drouin, Vogel, Surbey & Stills pokazalo je da se muškarci generalno osjećaju ugodnije kad je riječ o sextingu te imaju pozitivan stav prema njemu, dok žene primanje i slanje uvredljivih fotografija ili poruka češće povezuju s osjećajem žaljenja ili srama.

Generalno, istraživanje je pokazalo da se žene i muškarci osjećaju ugodnije kod sextinga kad ga praktikuju sa stalnim partnerom.

miss7.24sata.hr

RobertHoetink / Getty Images via Guliver

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.