Kako pronaći pravog?

by | 15 Februara, 2011

Već dugo tragate za savršenim partnerom, ali vam ne polazi za rukom da ga nađete? Za početak, promijenite kontracepcijsku pilulu…

Svi čeznemo i tragamo za srodnom dušom, zar ne? Ipak, neki uspiju da je nađu, a neki ne. No, osim osnovne kompatibilnosti sa partnerom, koju svjesno tražimo, postoje i neki “neuhvatljivi” faktori, koji se uglavnom odnose na nekoliko naučnih disciplina – genetiku, biohemiju, evoluciju, psihologiju. A kada glava i srce ne mogu da pomognu u pronalaženju emotivnog partnera, tu su eksperti da ukažu na neke od važnih naučnih parametara kvalitetne veze.

Čudesni MHC
Za početak, stručnjaci tvrde da hemija između muškarca i žene apsolutno postoji. U jednoj naučnoj studiji otkriveno je da žena bira partnera na osnovu mirisa – ona udiše set gena, pod nazivom MHC, koji su njoj komplementarni i koji njenom potomstvu pružaju najbolje šanse za preživljavanje. Istovremeno, to znači da žena koja koristi hormonsku kontracepciju (kao što je pilula), ne može da registruje odgovarajući MHC, jer su njeni biološki instinkti prigušeni. Dakle, ako ste u fazi u kojoj želite da izaberete trajnog partnera, koristite alternativni oblik kontracepcije bar pola godine. U slučaju pogrešnog MHC izbora, ne povećavaju se samo šanse da budete nesretni u braku već i da budete nevjerni.

Demografski parametri
Izgleda da biohemija značajno utiče na nas! Na primjer, primijećeno je da se žene instinktivno provokativnije oblače tokom ovulacije. A stanje zaljubljenosti, koje je slično pijanstvu ili omamljenosti drogama (zbog dejstva dopamina), može da otupi instinkte i prouzrokuje donošenje pogrešnih odluka. Naučnici kažu da u prvom naletu ljubavi svako od nas u osnovi doživljava veliku mentalnu krizu. I na koji način se onda postiže kvalitetna seksualna veza na duge staze? Sljedeći rezultati istraživanja bi mogli da vam pomognu u toj potrazi: otkriveno je da siromašni i bogati češće upražnjavaju seks od pripadnika srednje klase; agnostici češće vode ljubav od hrišćana; politički osviješteni su mnogo aktivniji u krevetu od apolitičnih ljudi, kao i pušači i ljudi koji konzumiraju alkohol u odnosu na ljude bez ovih poroka.

“Hemijska“ oluja
Prema mišljenju naučnika, prilikom izbora trajnog partnera, žena treba da se kloni muškarca sa kojim se nikada nije posvađala! U jednoj studiji, u kojoj su praćeni tek vjenčani parovi u periodu od tri godine, uočeno je da su oni koji su se često svađali na početku veze bili mnogo sretniji nakon tri godine zajedničkog života, dok su oni koji su izbjegavali konflikte – pred razvodom. Nadalje, psiholozi tvrde da je loša vijest za vezu ako muškarac prevrće očima zbog onoga što je žena rekla ili uradila, čak i ako to čini uz osmijeh. U pitanju je spontani fizički izraz stvarnog mišljenja koji predstavlja pouzdan znak budućeg razvoda. Nakon svega ovoga, ne možemo da se ne zapitamo zbog čega padamo na loše, neiskrene, nevjerne, nepouzdane muškarce? MRI studije pokazuju da je hemijska oluja u organizmu, koja se odigrava tokom faze zaljubljenosti, frapantno slična ovisnosti o drogama, kao i opsesivnokompulsivnom poremećaju. U tom kontekstu, i pored činjenice da je biologija pokretačka snaga ljudskog roda, životna iskustva su ipak važnija, jer nas formiraju u određen tip ličnosti.

Brak određuju očekivanja
Tolerisanje neadekvatnog partnera dugo vremena vjerovatno više govori o odnosima u vašoj porodici ili prethodnim vezama, nego o vašoj biologiji. Niski standardi, ponekad i odsustvo standarda, svakako su loši za žene. Druga krajnost mogu da budu previše visoki kriterijumi. Da li to obavezno mora da bude negativno? Naučnici tvrde da su visoki standardi odlična stvar! Rezultati najnovijih istraživanja obaraju teoriju koju većina majki prenosi kćerkama – ako mnogo očekuješ, brak je osuđen na propast. Zapravo, brak određuju očekivanja. Dakle, ako su vaša očekivanja mala, vaš brak će biti bez dobre komunikacije, romantike ili strasti. Ako su visoka, postoji odlična šansa da ćete ih vi i vaš partner ispuniti i uz (ipak) malo sreće živjeti sretno kao u bajci.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.