Obnavljamo gradivo: 3 tajne dobrog seksa

Savjeti za dobar seks su uvijek dobrodošli, a posebno kada dolaze od iskusnih seksualnih terapeuta...

by | 23 Maja, 2021

Dobar seks se planira

Spontanost je jedna od važnijih stvari u životu. Stalno nam pričaju o važnosti spontanog trenutka, pa smo i kad se radi o tako važnom pitanju kao što je seks vjerovatno skloni pomisliti kako je najbolje da do njega dođe bez plana. „Upoznali smo se u tri, u krevetu smo bili u pola četiri“, za mnoge je šifra prave strasti. No, u stvarnosti, stvari baš i ne stoje tako. Znanje da će biti seksa uzbuđenje je samo po sebi. Čak i svakodnevne stvari na koje inače ne obraćamo pažnju, poput nanošenja make up-a ili češljanja, postaju mali erotizirajući rituali. Da o odijevanju seksi veša niti ne govorimo. Kad znamo da će biti seksa, predigra počinje, a samim tim povećava se uzbuđenje – prije i za vrijeme samog odnosa.

Dobar seks je seks koji je učestao

Dobro znamo – ono čega imamo mnogo, ne znači nam toliko kao ono u čemu oskudijevamo. S druge strane, ako nečeg imamo u izobilju, ako je i najbolja stvar, gubimo ideju ekskluzivnosti. Kad se u to upuštamo, prije ili poslije upadamo u rutinu, pomalo se osjećamo kao kad provlačimo karticu na ulazu u firmu… Razmislite još jednom, jer seks je iznimka – učestalost može pojačati želju. Kad smo seksualno uskraćeni, svaki odnos je poput serviranja večere gladnom. Može li se takav fokusirati na nijanse okusa, na prezentacijske finese servirane delicije? Teško, prava gastronomija počinje tamo gdje glad prestaje. Slično je i u krevetu – učestalost nas ohrabruje na eksperimente, na traganje za svojim vlastitim seksualnim identitetom, na promjenu, na dinamiku pod kojom se misli na nešto posve drugo od mijenjanja poza. Iako su i različite poze pritom itekako dobrodošle.

Dobar seks uključuje (inter)akciju

„Glavno je da se volimo, nemaš tu šta reći, to se osjeća.“ Ili – „Oh, on je pravi vulkan u krevetu, da vidiš samo te pločice.“ Ili – „Nemamo baš šta pričati, ali zato seks… Seks!“ Često sa zavišću slušamo prijateljice dok nam na djevojačkom večernjem izlasku petkom podnose izvještaj o njihovim sekualnim reckama koje su skupile tokom prošle sedmice. Ali koliko im je zbilja dobro? Ili, ako im je dobro, je li to samo zato jer za bolje – ne znaju? Seksualni terapeuti kažu da je pričati seksi. To ne znači da ćete pričati o tome kako ste maloprije kod pedikera operisali kurije oko, niti o pravilima citiranja naučne literature u diplomskom radu. U principu, ne preporučuju ni spominjanje bivšeg frajera. Ali pričati o odnosu samom, to da. „Ja volim ovo.“ „Napraviš mi sad…“ „Ajmo se okrenuti.“ Također, bolje je pričati pozitivno. Na primjer, ako vas nervira poza „doggy“, a volite „leptir“, nemojte reći: „Mrzim doggy.“ Radije recite: „Volim leptir.“ I ako vam se vrišti – vrištite.

 

elle.hr

g-stockstudio/Getty Images via Guliver

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.