Torbe iz devedesetih vraćaju se u modu, a ovih pet ćemo rado nositi

by | 7 Jula, 2024

Ako vam sartorijalni stil devedesetih nije sasvim po volji onda vam predlažemo da pogledate svijet modnih dodataka

To desetljeće obilježeno je izdanjem nekih pravih ikona torbi, od glamurozne Fendi Baguette do elegantnije Lady Dior. Ovi poznati modni brendovi nastavljaju izdavati nove verzije tih legendarnih silueta, ali ćete također primijetiti da su i drugi dizajneri te pristupačni high street favoriti interpretirali tu estetiku stvarajući vlastite verzije.

Bilo da tražite tačan vintage komad ili modernu verziju retro izgleda, ovo su pet stilova torbi koje smo vidjeli kako iskaču iz devedesetih direktno na ruke modno osviještenih ljudi.

Baguette

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Emili Sindlev (@emilisindlev)

Možda nijedna torba bolje ne predstavlja devedesete od Fendi Baguette. Objavljena 1997. godine, ova elegantna mala torba koja se nosi ispod ruke zamijenila je praktične ruksake koji su prethodno dominirali. Naravno, kada je Carrie Bradshaw počela nositi različite verzije tokom trajanja serije Seks i grad, postala je pravi ikonski modni dodatak.

Danas, snalažljivi ljubitelji mode mogu pronaći originalne ‘90s stilove na sajtovima za korištenu odjeću, kao i svježe verzije Fendi-jevog prepoznatljivog kroja. Ali postoje i mnoge jeftinije alternative za istraživanje. I da, ova torba možda nije iznenada ponovno posvuda, ali definitivno je doživjela veliki povratak posljednjih godina.

Bačvaraste torbe

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @camillecharriere

Na više opuštenoj strani ‘90s modne spektre su bačvaraste torbe. Ove cilindrične torbe prvi put su se počele pojavljivati krajem devedesetih godina, da bi postale osnovni komad u eri Y2K.

Polu-mjesec torbe

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jeanette (@_jeanettemadsen_)

Kao što ime sugeriše, ključna karakteristika ovog stila je zakrivljena forma koja stvara polu-mjesec siluetu. Prvi put primijećene šezdesetih godina, tek kasnih devedesetih crescent torbe su zaista postale popularne, uglavnom zahvaljujući Yves Saint Laurent-ovoj ikoničnoj Mombasa torbi. Danas, kako luksuzni dizajneri tako i omiljeni brendovi s high streeta okreću se ovoj silueti kao smjernijem izboru u odnosu na klasične četvrtaste torbe preko ramena.

Boxy Minis

 

View this post on Instagram

 

A post shared by NNENNA 🧚🏾 (@nnennaechem)

Kada se pomisli na devedesete, mnoge modne ikone padaju na pamet, ali za Dior, najveća zvijezda bila je Princeza Diana. Tako su 1995. godine, povodom njene posjete Parizu, izdali kutnu siluetu Chouchou – koja je godinu dana kasnije preimenovana u Lady Dior u njenu čast. Kvadratna, torba sa ručkom na vrhu, simbolizuje sofisticirani i elegantni stil tog doba, kao kontrast minimalističkim i oštrim izgledima drugih silueta.

Uske torbice

 

View this post on Instagram

 

A post shared by MARILYN (@nlmarilyn)

Također poznata kao East West torba, ove uske siluete savršeno predstavljaju devedesetih opsesiju urednim, minimalističkim torbama koje se savršeno uklapaju ispod ruke. Elegantan, kutni oblik i dalje je popularan izbor dizajnera sve do danas, pri čemu su ALAÏA, Jacquemus i drugi izdali verzije koje su postale kultni modni hitovi.

ljepotaizdravlje.ba

Instagram