Belma Tvico – Stambol predstavila novu ljetnu kolekciju i oduševila nas…

Nova kolekcija Belme Tvico  za sezonu proljeće/ljeto 2021. godine izrazito je chic u svojoj jednostavnosti. Kao i prethodnih godina, modna dizajnerica slavi joie de vivre kroz nježne i lepršave krojeve haljina ocrtanih decentnim dezenima koji već godinama unazad predstavljaju sinonim za ovaj bh. modni brend.

by | 27 Maja, 2021

Jedinstvena kreativna vizija Belme Tvico-Stambol vidljiva je iz svake siluete i kroja, ali i iz karaktera Bosančice koje uspješno inkorporira u svoj rad. Srednjovjekovno bosansko pismo djeluje kao spojna nit u njenom radu. Čini se da Tvico i ove sezone na modu gleda iz ženstvene perspektive. Prezentira nam nježne, lepršave haljine u pastelnoj paleti ružičaste, plave, zelene i bijele boje. Dizajnirani u kombinaciji različitih tkanina, uključujući saten i muslin, krep pamuk i čipku, svi komadi iz nove kolekcije odišu posebnom ljupkošću i šarmom. Radosna i elegantna, nova kolekcija iza sebe krije ideju koja nikako ne ugrožava element nosivosti: riječ je redefiniranom ljetnom snu u kojem svijet budućnosti izgleda blistavo.

Belma Tvico ove sezone koristi prozirne tkanine u kombinaciji sa custom-designed printovima. Čini to pametno, koristeći se kompliciranim tehnikama krojenja i strateški postavljenim slojevima tkanina kako bi izbjegla efekat prozirnosti. Slojevitost je višesmjerna. Za sami početak, vidljiva je u predimenzioniranim rukavima. Nastavlja se u geometrijskoj konstrukciji novog kroja haljine koja se u samo nekoliko koraka transformira u prozračni proljetni kaput. Tvico slavi otmjenost u svom radu, te principe bezvremenskog glamura. U novoj kolekciji vidimo njezinu posvećenost detaljima, bilo da je riječ o mašnama ili simetričnim naramenicama i rukavima. To je suvremeni pogled na modu, redefinirani pojam elegancije koju okreće u modernom pravcu, uvijek navigirajući u pravom smjeru.

Komadi koji dominiraju kolekcijom ─ poput klasično krojenih odijela i pripijenih haljina ─ prepuni su neustrašivih linija i minimalističke estetike. Svaka od kreacija nam govori da je dizajnerica, baš kao svih prethodnih puta, istraživala modu i pomjerila njezine granice. Stvari nisu uvijek onakve kakve se na prvi pogled čine. Modna dizajnerica ovog puta redefinira koncept volumena. U svoje kreacije uvodi kružne krojeve izrađene u svijetlim tonovima, prepune kontrastnih detalja. Također, ponovo nam predstavlja slobodu kretanja kao apsolutni imperativ.

Kao da joj je misija očuvati bosanskohercegovačko naslijeđe, posvećuje sate istražujući naslijeđe i tradiciju svog društva kontinuirano oživljavajući Bosančicu koju iznova transformiše i modernizuje. Neki od karaktera Bosančice se ponavljaju u novim dezenima, neki su predstavljeni u novom obliku: izduženi i stilski oblikovani. Za ovu kolekciju, inspiraciju pronalazi čitajući djela Mehmedalije Maka Dizdara. Bosančica teče kroz novu kolekciju baš poput Modre Rijeke koja je ostavila snažan utisak na dizajnericu. Samim tim, neke od kreacija nose naziv prema bosanskohercegovačkim, ali i evropskim i svjetskim rijekama čiji specifični koloriti čine mozaik prema kome je nastao moodboard za novu kolekciju.

Ova kolekcija je korak naprijed za Belmu Tvico. U karijeri započetoj prije više od deset godina, dokazala je dosljednost u svojoj dizajnerskoj filozofiji. Ona nije tu da udovolji modnoj industriji, već da je izazove.

Pripremila: I.K.

PR

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.