5 savjeta da vam ormar uvijek bude uredan i pregledan

by | 27 Januara, 2020

Zamislite uredan ormar u kojem sve ima svoje mjesto i u kojem se ne morate mučiti da ugurate još jednu vješalicu. Vjerovali ili ne, postoje sretnici koji su vlasnici takvih ormara – u njih nije samo lakše stavljati stvari nego je i jutarnji pronalazak odjevne kombinacije manje stresan. Za početak, držite se ovih pravila:

1. Neka sve bude na vidiku
Koliko vam se često događa da u ormaru pronađete odjevni predmet koji ste zaboravili da ga imate? Nažalost, jedini način rješavanja ovog problema (osim kupovine većeg stana s većim ormarom) jeste da se riješite što više odjeće kako bi ono što vam preostane doista vidjeli i nosili.  Zlatno pravilo glasi da treba zadržati samo onu odjeću koju doista trebate ili stvarno volite. Također, riješite se svega što je stresno za nošenje – primjerice, zato što se brzo zgužva ili vas neugodno steže. Na kraju, riješite se ‘duplih’ stvari – ako imate šest nosivih bijelih majci, riješite se onih koje su starije.

2. Ne budite sentimentalni
Često čuvamo odjeću koja nas podsjeća na neke lijepe trenutke ili drage ljude. U redu je zadržati dvije-tri stvari koje imaju sentimentalnu vrijednost, no ako vam je ormar pun podsjetnika na nekadašnja ljetovanja, zimovanja, kao i starih bakinih kaputa… možda je vrijeme da dio toga poklonite u dobrotvorne svrhe kako biste oslobodili mjesto u ormaru.

3. Složite sezonsku kutiju
Nema baš puno prilika kad možemo nositi bikinije, slamnate šešire i haljine za plažu. Zato i nema razloga da te stvari čitave godine zauzimaju dragocjeni prostor. Složite ih u kutiju koju možete držati negdje drugo – tako će vam i pakovanje za godišnji odmor biti lakše.

4. Odjeću za posebne prilike držite odvojeno
Baš kao što je slučaj sa sezonskom odjećom, nema razloga da glomazne haljine za svadbe i sličnu odjeću koju nosite najčešće jednom godišnje držite zajedno s odjećom za specijalne prilike. Oprezno ih stavite u prikladne kutije i ne zaboravite na njih napisati šta je unutra prije nego što kutiju strpate na vrh ormara ili ispod kreveta.

5. Zaštitite odjeću
Jedna od prednosti uredno složenog ormara jeste ta da odjeća u njemu duže traje. Kada smanjite broj odjevnih predmeta u njemu, najprije temeljito očistite čitav ormar, uključujući i eventualne ladice, najbolje prirodnim sredstvima. Zatim dodajte nešto što će odjeću zaštititi od moljaca – ako vam se ne sviđa miris lavande, pokušajte vrećice punjene smiljem ili kuglice od cedra. Izbjegavajte žičane vješalice – one uništavaju odjeću. Umjesto njih odaberite one sa spužvastom zaštitom od klizanja.

Izvor: 24sata.hr/Foto: Getty Images

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.