Hit u svijetu: Platforme za posuđivanje odjeće

by | 26 Septembra, 2020

Trenutna kriza koja vlada u cijelom svijetu, iako je unazadila veliki dio privrednih grana, ipak je iznjedrila i nešto pozitivno, kao što su web platforme za posuđivanje odjeće, koje bilježe odlične rezultate, bar zasad. 

Projekt “Rent the Runway” donedavno je bila platforma za posuđivanje odjeće za događanja, no ova godina vinula ju je u sam vrh popularnosti modnih sajtova. No, više ljudi ne posuđuju samo odjeću za van, već i za svakodnevicu. Projekt je već neko vrijeme hit u SAD-u i Velikoj Britaniji. Sve više korisnika ima i web stranicu za posuđivanje odjeće By Rotation, koju je krajem prošle godine pokrenula Eshita Kabra-Davies, da bi ove godine postala oaza poznatih brendova i hit komada, no ni tamo se ne kupuje već – posuđuje.

– Broj korisnika je s 12.000 narastao na 25.000, u samo nekoliko mjeseci, a broj odjevnih predmeta koji cirkuliraju povećao se za 120% – izjavila je Eshita Kabra-Davies. Sacha Newall, suosnivačica platforme My Wardrobe HQ, izjavila je da je u posljednjih nekoliko mjeseci zabilježen rast odjevnih predmeta i modnih dodataka za 50%.

Uoči ljeta, slavna robna kuća Selfridges predstavila je Project Earth, projekt za posuđivanje odjeće poznatih brendova. Neke kompanije korisnicima daju otvorene ruke da se sami izmjenjuju, a druge imaju odjevne predmete koje onda sami šalju, a nakon toga i čiste, kako bi bili spremni za sljedeću posudbu. Obično korisnici drže robu oko četiri dana, no, naravno, sve ovisi o dogovoru.

U međuvremenu su se pojavili slični projekti, među njima i OnLoan, Endless Wardrobe, Devout te Rotaro, koji rade po sličnom sistemu. Svi oni zarađuju na način da naplaćuju određenu naknadu za procese posudbe, odnosno iznajmljivanja, a ako se korisniku dopadne odjevni predmet, može ga kupiti po dogovorenoj cijeni, piše Guardian.

Izvor: 24sata.hr/Foto: Getty Images

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.