Koja je idealna visina potpetica?

by | 2 Januara, 2016

Štikle su oduvijek bile ženski aksesoar broj jedan. One nam pomažu da izgledamo više, vitkije i morate priznati, ali, daju nam i dodatno samopouzdanje.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Međutim, problem u njima je visina. Što je veća štikla, to je veći napor za hodanje, držanje tijela i kičmu, a naročito je ovo opasno za žene koje moraju po cijeli dan da ih nose (ili za one koje jednostavno vole da nose štikle).

Kada nosimo obuću sa visokom štiklom, težina tijela se prebacuje na prednji dio stopala, pa se zbog toga naginjeno unaprijed. Zbog nepravilnog položaja tijela, pravi se veliki pritisak na kolena i leđa, a poted toga se stvaraju i neprijatni bolovi u donjem dijelu leđa.

U redu je da izdržite par dana u njima – “nuspojave” neće biti fatalne, ali ako ih nosite svaki dan, duži period, možete ima velikih problema koji se neće moći otkloniti. Mnoge misle da platforma ublažava pritisak i sprečava krivljenje kičme, ali griješe. Svi ishodi su isti, bez obzira na to kolika je platforma, a obuća je i dalje neudobna – sa njima ili bez.

Model obuće je isto vrlo bitan, što vjerovatno već i znate. Dublji modeli bolje drže zglob, nego plići modeli, sandale ili papuče. Takođe su salonke dobar izbor obuće na štiklu, ako im je visina štikli manja. Obavezno prije svake kupovine, probajte cipele i prošetajte se kroz prodavnicu. Ako su stabilne i udobne – uzimajte ih, u suprotnom – odustanite i pronađite druge. Što se tiče visine štikli, sve sandale ili cipele koje imaju štiklu visine do 7 i po centimetara su udobne i odlične za hodanje. Sve preko toga će vam izazivati probleme.

Kao što ne treba pretjerivati u visini, tako ne treba birati ni previše ravnu obuću pogotovo ako imate ravna stopala.

Izvor: Ženski magazin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.