Kultne čizme i nakon 70 godina šalju istu poruku

by | 7 Novembra, 2019

Kultne čizme i nakon 70 godina šilju istu poruku – budi što želiš!

Dr. Martens je rođen u Engleskoj (gdje se nekim čudom i zadržao do dana današnjeg), u doba prepunom društvenih promjena pa tako Marte vrlo brzo postaju simbolom alternative tadašnjoj kulturi.

U početku su bile dio uniforme poštara i policajaca, a onda su 60-tih postale dio uniforme skinsa, društene grupe koja je tada(!) bila vrlo inkluzivna i multikulturalna s idejom Marti kao glavnim simbolom radničke klase koju su zagovarali, predstavljajući tako beznasilni otpor tadašnjem hippijevskom pokretu.

Kasnije ih veliki Sex Pistolsi i The Clash nose po kući i na scenama, dajući im esencijalnu bitnost estetike punk looka. Nakon toga, ova kultna čizma prolazila je kroz metamorfoze, bivajući sastavni dio looka zvijezda scene od Policea do Madonne, odolijevajući vremenu i promjenama trendova.

Dr. Martens je jednako popularan i danas, iako se percepcija branda ublažila iz bunta, ali svakako ostaje komad koji svakom looku daje stav.

Danas su Martinke svepristune u modnom svijetu – na modnim pistama fashion week-ova svjetskih gradova, street style-u… U isto vrijeme su fashion i (sub)kulturni statement, ali upravo ih to čini nezamjenjivima i prigodnima za svaku priliku.

Kako  punk polako, ali sigurno odlazi u istoriju, a kulturom među mladima dominira masa drugih žanrova, uloga Dr. Martensa je i dalje sasvim jasna – budi što želiš!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.