Zavirite na Chanel Métiers d’Art reviju u Dakaru o kojoj svi pričaju!

by | 13 Decembra, 2022

Chanel uvijek bira egzotične lokacije za predstavljanje svoje kolekcije Métiers d'art. Donosimo detalje s ove jedinstvene revije

Više od 800 gostiju pozvala je modna kuća Chanel na svoju prvu reviju održanu u Africi. Dakar, glavni grad Senegala, je bio lokacija na kojoj je Virginie Viard odlučila predstaviti kolekciju Metiers d’Art prepunu tvida i perli.

Zašto Dakar?

Razlog je jednostavan. Prije tri godine je prijatelj kuće uputio Virginie Viard na kulturnu i umjetničku dinamiku ovog grada i odmah je poželjela pobliže upoznati kulturu i ostvariti značajniju saradnju s lokalnim umjetnicima. Radi se o utjecajnom umjetničkoj prijestolnici na međunarodnoj sceni, posebno u područjima koja su draga ljudima u Chanelu kao što su moda, film, ples, književnost, savremena umjetnost i muzika.

Dakar je u tri dana postao odredište modne elite i brojnih poznatih lica koja su došla podržati Chanel i lokalnu zajednicu, no ovo nije bilo samo još jedno predstavljanje nove kolekcije. Chanel će ovdje u januaru pokrenuti projekt koji slavi lokalne manufakture i prominentne ljude sa scene. Projekt će se potom preseliti u Pariz kako bi se otvorio dijalog između dvije države i kako bi europski štovatelji kuće naučili i upoznali afričku kulturu.

Ovim potezom Chanel je ušao u historiji kao prvi europski luksuzni brend koji je reviju održao u subsaharskoj Africi. Učinili su to na svoj način, tako što su organizirali jednu od svojih najblistavijih, najveličanstvenijih i najspektakularnijih revija do sada. Revija je pak bila šećer na kraju trodnevnog programa.

Za početak, sama scenografija revije je vrlo topla i ugodna, spaja moderni look s afričkim naslijeđem te čini zanimljivu simbiozu različitih estetika. Slično ozračje proizlazi i iz kolekcije koja obiluje raznovrsnim odjevnim predmetima, a koji su istovremeno casual, elegantni i specifični. Iako Viard nije suviše eksperimentirala i zadržala se u okvirima provjerenih krojačkih formi, kolekcija sažima zanimljive uzorke i detalje, igru materijala i slojeva, a poseban naglasak je i na istraživanju afričke kulture kroz implementaciju starih tekstilnih vještina krojenja, odnosno dizajniranja odjeće.

Ova kolekcija zapravo je idealna metafora ideje o povezivanju, kako kultura, tako i ljudi, a vratimo li fokus na odjevne predmete, tkanje i fluidnost materijala savršeno su dočarali cjelokupnu ideju. U kolekciji nailazimo na elemente afričke kulture u vidu motiva kao što je primjerice lav, ali i zanimljivi oblici određenih komada aludiraju na supkulturalne tradicije. Ovogodišnja Métiers d’art revija je svojevrsno istraživanje identiteta i kulturoloških razlika koje se uz vještu primjenu znanja i kreativnosti mogu uklopiti u zajedničku modnu priču koja kao što smo spomenuli – povezuje. Na prvi pogled jednostavna i nepretenciozna, pomalo u duhu sedamdesetih, Métiers d’art revija zapravo je poprilično kompleksa, zanimljiva i drugačija!

U skladu s tim na pisti se pojavilo i 19 modela iz Afrike, od toga 12 lokalnih iz Senegala, dok su makeup i frizerski timovi takođe bili sačinjeni od pola stranih i pola lokalnih profesionalaca.

Odjeća je inspirisana dekadom sedamdesetih i posebno raznovrsnom muzikom koja je njom vladala i kolekciju čine savršeno urađene Chanel haljine koje Virginie Viard pravi bez premca, večernje sirena haljine, pantalone od buklea i farmerke sa zvonastim nogavicama, bluze pune pokreta i volumena, tunike i sakoi koji su zaštitni znak kuće Chanel.

Kolekcija Métiers d'art ljubiteljima mode i rada modne kuće Chanel nudi duge, pripijene kapute, lepršave hlače, cipele s platformom, asimetrične haljine i pregršt prepoznatljivog tvida.

Na reviji je bilo oko 800 gostiju među kojima je bila i senegalska prva dama Madame Marième Sall i četiri ministara od kojih su tri bile žene, a svima je omogućeno kompletno iskustvo koje je počelo čim su sletjeli u Senegal. Prvu su posjetili otok Gorée koji je u kolonijalno doba bio središte trgovine robovima. Zatim su posjetili studiju kipara Ousmana Sowea, obišli umjetničke tržnice, posjetili galeriju Atiss, sudjelovali u književnom razgovoru Marie NDiaye, Charlotte Casiraghi i Rokhaye Niang i izvedbi repera Nixa.

Kako je sve izgledalo pogledajte u nastavku.

Priredila: Ilma Jakubović - Rafuni

PROMO

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.