LJ&Z čitaonica: Poklanjamo knjigu Lane Bastašić “Mliječni zubi”

by | 5 Novembra, 2021
LJZ citaonica Mlijecni zubi

U želji da promovišemo književni rad autorica iz naše zemlje i svijeta, a u saradnji s izdavačkom kućom Buybook, u narednom periodu poklanjaćemo nove knjige i neke od najprodavanijih naslova koje je Buybook objavio.

Sada možete da osvojite knjigu “Mliječni zubi” Lane Bastašić.

Cilj nam je da podržimo autorice, ali i najveću domaću izdavačku kuću! U periodu pred nama upoznaćete se s nekim novim naslovima i bestselerima u izdanju Buybooka, ali i bi(bli)ografijama književnica čija djela ćemo predstavljati i poklanjati!

“Mliječni zubi”, knjiga priča Lane Bastašić ulazi u područja bizarnog, neobičnog, čudnog i gotovo strašnog. Taj registar je dosta širok ali ujedinjava ga jedan mučni, turobni, sumorni osjećaj svijeta.

Ovako “Mliječne zube” vidi Faruk Šehić:

– Svijet junaka Lanine knjige čine djeca i odrasli, to je svemir porodičnog života; svakodnevica u kojoj su nam predočene mukotrpne scene odrastanja. Mada se ovdje više radi o neodrastanju, odnosno zarobljenošću u teškim traumama djetinjstva ili tinejdžerskog doba. Likovi Lane Bastašić nemaju priliku da se formiraju i razviju kao “normalne”; osobe nekog običnog građanskog društva. Neki od njih su pravi monstrumi, lišeni emocija, ili emotivno sakati, tako da knjiga “Mliječni zubi” obiluje scenama koje su daleko od bilo čega lijepog ili utješnog.

Lana Bastašić ne nudi utjehu, nego u nizovima vješto ispričanih priča nudi sliku svijeta koji je odvratan, zauvijek osakaćen, sliku svijeta kojem nešto definitivno nedostaje. Počesto njene priče skliznu u grotesku, koja i te kako dobro funkcioniše unutar arhitekture same knjige. Možda je centralni motiv svih priča i knjige, kao nesumnjive cjeline, stid. Stid zbog nemogućnosti života pod stegama patrijarhalnog, mizoginog, mizantropskog,  rziteljskog društvenog koda. U jednoj priči će stid natjerati djevojčicu da ubije svog oca. Iako se radi o jasnoj grotesci i hiperboli čak i takva radnja biva realistično motivisana.

U ovim pričama skoro je nemoguće izvući se iz zagrljaja malograđanskog društva, a ono je, znamo to iz istorije, temelj svakog kvalitetnog fašizma ili kakvog drugog totalitarnog društvenog uređenja.

Nagovještaj pobune dešava se u priči “Na bazenu”, gdje se stid uspješno prevladava barem za jedan trenutak. Nema hepienda u ovoj knjizi, samo surova realnost mračnog postojanja. Ideja svjetla najbolje živi u najcrnjem mraku.

Lana Bastašić je napisala neugodnu knjigu o poniženim i uvrijeđenim, koji nisu nimalo idealizovani kao žrtve. Nevini svijet odrastanja ovdje je metaforički prikazan kao stravično bojno polje na kojem nema pobjednika.

O autorici:

Lana Bastašić (1986, Zagreb) objavila je dvije zbirke priča, knjigu priča za djecu, te zbirku poezije. Dobitnica je nekoliko nagrada za kratku priču, dvije nagrade za poeziju, te nagradu Kamernog teatra 55 za neobjavljenu dramu.

S prvim romanom “Uhvati zeca”, prevedenim na trinaest jezika, bila je u užem izboru za NIN-ovu nagradu, te je osvojila Evropsku nagradu za književnost 2020. Priče su joj objavljene u Poljima, Sarajevskim sveskama, Povelji, Fantomu slobode i drugim regionalnim časopisima.

Jedna je od osnivača škole književnosti “Bloom”; u Barceloni i članica PEN centra u BiH.

KAKO DO POKLONA?

U saradnji sa izdavačkom kuća Buybook poklanjamo vam Laninu knjigu!

Igrajte se s nama na Instagramu!

ljepotaizdravlje.ba

PROMO

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.